Nemzetközi autótolvaj-bandát leplezett le a magyar rendőrség

Zalai Tamás alezredes, a KR kiemelt ügyeket felderítő főosztály vagyonvédelmi osztályának kiemelt főnyomozója.
Vágólapra másolva!
A Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztálya két év megfeszített munkájával felgöngyölített több olyan ügyet, amelyekben egy nemzetközi autótolvaj-banda vett részt. A nyomozást a napokban zárják le, vádemelési javaslattal. A 11 fős bandában egy horvát kivétellel szerb férfiak loptak autókat Ausztriából, Olaszországból és Németországból. 
Vágólapra másolva!

A nyomozást az osztrák rendőrök jelzésére indították el, még 2017-ben, amikor elloptak egy Land Rovert Ausztriából. A tolvajok nem tudták, de a kocsiban egy GPS-jeladó volt, ami nem sokkal később már Szegedről sugározta a jeleket.

A szegedi rendőrök azonnal intézkedtek, és egy garázsban rajtaütöttek a tolvajokon, három szerb férfin.

Tetten érték őket, ketten éppen az alvázszám átütésén dolgoztak.

Bevitték őket kihallgatásra. Akkor semmit sem mondtak a rendőröknek. A csönd nem tartott sokáig.


– mondta el a Zsaru Magazinnak Zalai Tamás alezredes, a KR kiemelt ügyeket felderítő főosztály vagyonvédelmi osztályának kiemelt főnyomozója.

Zalai Tamás alezredes Forrás: Police.hu

Egy horvát férfin kívül az összes tag szerb állampolgár volt a bandában.

Ők három országból szerezték az autókat: Ausztriából, Olaszországból és Németországból. Leginkább Land Rover és Opel márkájú kocsikat loptak el.

„A rendőrséggel együttműködő gyanúsított félelmetesen jó memóriával idézte vissza a bűntények részleteit, több száz gépkocsiról tett említést. A külföldi hatóságoktól bekértük a lopott autók releváns listáját, amit összevetettünk a férfi vallomásában szereplő adatokkal. Így összesen 26 gépkocsit sikerült azonosítanunk, ezekből Szegeden hetet foglaltunk le. Volt közöttük olyan is, amit az elkövetők éppen használtak"- tette hozzá az alezredes.

A rendőrség szerint ennek a 26 autónak az értéke akár 238 millió forint is lehet: darabja 2 milliótól 33 millióig terjed.

Ebből a hét lefoglalt kocsi 53 millió forintot ért.

A nyomozás során az is kiderült, hogy a szegedi műhely csak egy közbeeső állomás volt. A bűnbanda több garázst is bérelt a városban, ahol a kocsikat tárolták, meghamisították az egyedi azonosítóikat, aztán később Szerbiába vitték azokat új papírokkal.

- folytatta Zalai Tamás.

Az autókban sokszor a tulajdonosok tárgyait is megtalálták.

Volt rá példa, hogy egy osztrák katona teljes menetfelszerelésére bukkantak.

Sőt, olyan is előfordult, hogy egy Bécsből ellopott kocsiban engedéllyel tartott lőfegyvert, találtak lőszerekkel együtt. Ezeket mind visszajutatták a tulajdonosaiknak a rendőrök.

Forrás: Police.hu


„A helyszíni szemlekor előkerült két fényképes igazolvány is, amelyek egy nemzetközi rendőri szervezet tagságára utaltak. Ezek valószínűleg hamisak, azt viszont tudjuk, hogy arra használták őket, hogy kibújjanak az esetleges igazoltatás alól. Érdekességként említeném, hogy az osztrák kollégák arról számoltak be, hogy amikor a bandát megbolygattuk, onnantól kezdve megszűnt a Land Roverek lopása Bécsben. Az eltulajdonítás módszeréről kevés információnk volt. Több gépkocsinál az egyik ablakot betörték, más autóknál pedig egy léccel nyitották ki a zárszerkezetet. Az indítóberendezést nem tették tönkre, a megtalált autók üzemképesek voltak, saját 'lábukon' vitték vissza őket."

A tolvajok a GPS-jeladóhoz egy jelzavarót használtak, ezt is megtalálták az egyik szegedi garázsban a rendőrök.

Nemzetközi rendőrségi szervezet hamis jelvénye Forrás: Police.hu

A bandavezér egy 40 éves férfi, akit még a szegedi garázsban értek tetten, 22 éves és 33 éves társával együtt.

Rajtuk kívül még három ember került képbe, akik Szerbiában voltak, ezért a rendőrök körözést adtak ki ellenük. Végül mindenkit a délszláv határon fogtak el, éppen akkor, amikor Magyarországra akartak belépni. Kettőt július 25-én, és a horvát férfit augusztus 29-én.

Mindegyikük ellen eljárás indult, három bandatagot letartóztatott a bíróság, négy pedig szabadlábon védekezhet. Öt bandatagot még keresnek.