A nyomozás folytatását kérvényezi a józsefvárosi választási iroda az ellenzéki adatbázis-építés ügyében

Pikó András, polgármesterjelölt
Budapest, 2015. március 14. Pikó András, a Klubrádió műsorvezetője az Eötvös Károly Intézet Legyen köztársaság! című fesztiválján a Gödör Klubban 2015. március 14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban az Origo több cikkben is beszámolt, a józsefvárosi polgármesterjelölt, Pikó András kampánycsapata illegális választói adatbázist építhetett az ajánlóívek alapján. A Magyar Nemzet által publikált dokumentumok közzététele után a józsefvárosi választási iroda rendőrségi feljelentést tett, s egy külön eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is. Ez utóbbit a helyi választási bizottságban az ellenzék is támogatta. Most azonban váratlanul a rendőrség megszüntette a nyomozást az ellenzék polgármesterjelöltjének kampánycsapata által több jel szerint elkövetett választási szabályszegés, tiltott adatbázis-építés ügyében. A választási iroda jelezte, hogy a határozat nem jogerős, és kérvényezik a rendőrségi vizsgálat folytatásának elrendelését, mivel megítélésük szerint a hatóság számos körülményt nem vizsgált kellő körültekintéssel, vagy figyelmen kívül hagyott - olvasható a Magyar Nemzetben.
Vágólapra másolva!

A szeptember elején bemutatott dokumentumok arra utalnak, hogy Pikó kampánycsapata lemásolta és egy adatbázisba rögzítette az ellenzéki jelölt támogatóinak adatait. Erre utal például, hogy Pikó kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza egy zárt Facebook-csoportban szeptember 2-án késő este egy olyan képet posztolt, amelyen az látszik, hogy a józsefvárosi ellenzéki kampánycsapat üzemszerűen rögzíti számítógépre az ajánlóíveken szereplő személyek adatait, fölé pedig a következő szöveget írta:

A dolog szépséghibája, hogy az ajánlóíveken nincs mit feldolgozni, azokat a jelölteknek csupán össze kell gyűjteniük és le kell adniuk a választási bizottsághoz - írja a lap.

Egy másik fotó szerint Pikó András ajánlásainak hátoldalára egy aktivista tollal felírta, melyik választó nem írt alá neki, de tett ígéretet arra, hogy el fog menni szavazni. Azoknak az adatait is táblázatba foglalták, akik nem támogatták az ellenzéki jelöltet. Ez szintén arra utal, hogy mindazokat, akikkel a kampány során kapcsolatba kerültek,

a tudtukon kívül és a hozzájárulásuk nélkül kategóriákba sorolták, és adataikat táblázatba rögzítették,

hogy aztán későbbi politikai akciók során felhasználják a józsefvárosi választókról szerzett ismereteket.

A Magyar Nemzet cikkei nyomán a józsefvárosi választási iroda rendőrségi feljelentést tett, s egy külön eljárást indított a NAIH is. Ez utóbbit a helyi választási bizottságban az ellenzék is támogatta.

A rendőrségi eljárás gyors megszüntetése arra utal, hogy a hatóság nem találta még gyanúsnak sem a törvénysértést, ugyanakkor különös, hogy nem várták meg az adatvédelmi hatóság vizsgálatának eredményeit. Érdekes az is, hogy Pikó András nyilatkozatai szerint a nyomozók valóban nem jártak el túl alaposan. Az ellenzéki polgármesterjelölt a házkutatás és a rendőrség adatgyűjtése kapcsán ugyanis olyan kijelentéseket tett a sajtóban, amelyek szerint

illetve, hogy olyan személytől foglaltak le laptopot, akinek semmi köze az ügyhöz.

A rendőrség házkutatást tartott a nyomozás során Forrás: Origo

A Mérce.hu-nak egyenesen azt állította: a hatóság által átnézett laptopok

A Magyar Nemzet szerint furcsa továbbá, hogy – szintén az ellenzéki jelölt nyilatkozatai szerint – a nyomozók a következő napokban több ellenzéki aktivistát is beidéztek tanúnak, és arra is felszólították őket, hogy vigyék magukkal a számítógépeiket a rendőrségre, de a laptopok közül egyet sem foglaltak le.

Így viszont aligha nyílt lehetőség például annak ellenőrzésére, hogy mit töröltek a merevlemezekről a botrány kirobbanása és a tanúk meghallgatása közötti időszakban.

Sőt, a lap úgy tudja, hogy a meghallgatott aktivisták nem is azok, akik a Facebookon megosztott képen adatrögzítéssel foglalkoznak.

Emellett az sem szokványos, hogy mostani döntéséről a hatóság a tanúkat is kiértesítette, hiszen a nyomozás megszüntetésének vagy felfüggesztésének tényét csak az eljárás közvetlen érintettjeivel, így különösen a feljelentővel, és ha van, a gyanúsítottal szokta közölni.

A Magyar Nemzet megkereste a helyi választási irodát, mely azt közölte, hogy

Hozzátették, hogy a választási iroda minden esetben fellépett az esetleges választási törvénysértésekkel szemben, és így tesz most is.