A Hableány matrózának öccse soha nem bocsát meg a Viking kapitányának

Hableány kiemelése, Duna, Hajóbaleset, 2019.06.11.
Vágólapra másolva!
A rendőrség 135 nap után befejezte a nyomozást a dunai hajóbalesettel kapcsolatban. A balesetet hét ember élte túl, huszonnyolc ember meghalt, egy embernek még nem sikerült megtalálni a holttestét. Az áldozatok között van a Hableány matróza is, akinek az öccse a Blikknek elmondta, hogy meg tudná fojtani a Viking Sigyn kapitányát. Szerinte, ha Jurij C. nem kapcsolja ki a radar hangját, akkor a testvére ma is élne.
Vágólapra másolva!

A Viking Sigyn kapitánya a baleset idején kikapcsolta a hajó radarjának hangját, ezért az nem jelezte neki a Hableányt, elmondása szerint ő pedig nem látta. Az biztos, hogy nem ivott alkoholt és nem drogozott, és végig a parancsnoki fülkében volt.

Azért kapcsolhatta le a radar hangját, mert a Duna Budapesti szakaszán a sűrű forgalom miatt folyamatosan sípolhatott, ami zavarhatta Jurij C.-t. Ez lehet az oka annak, hogy valósággal átgázolt a Hableányon.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A sétahajón meghaló matróz öccse soha nem fog tudni megbocsátani a Viking kapitányának.

"Amikor Janit megtalálták a Dunában, én mentem el a holmijáért. A rendőrök bizonygatták nekem, mennyire megviselte az ukrán kapitányt a tragédia, de nem tudom sajnálni őt. Hiszen 28 ember – köztük a bátyám – halála szárad a lelkén.

Sosem bocsátom meg a kapitánynak, hogy kikapcsolta a riasztóberendezést. Pedig, ha betartja a szabályokat, a bátyám ma is élhetne.

Remélem, a kapitány élete végéig a börtönben marad azért, amit tett. Hiába temettük hullámsírba a testvéremet, az édesanyám sosem teszi túl magát a történteken, ezért nem engedem el őt a tárgyalásra.

Én ott leszek a bíróságon, de nem szívesen, mert nem tagadom, meg tudnám fojtani a Viking kapitányát

– mondta a hírek hallatán a Blikknek az elhunyt matróz öccse, Pethő Tibor nyugállományú honvédtiszt.

Ahogy azt korábban megírtuk, a rendőrség az ügyben befejezte a nyomozást, ami 135 napig tartott, 133 bűnjelet foglaltak le, 109 tanút hallgattak ki. A helyszínelés több mint 50 órán át tartott, ez idő alatt több mint 4 ezer képet készítettek.

A Viking Sigyn kapitányát, Jurij C.-t 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják.

Az ügyben vizsgálják egy másik Viking hajó, az Idun kapitányának és személyzetének felelősségét is, mert ők sem álltak meg segíteni a Hableány utasainak.

Ez egy új eljárásban zajlik.