A terrorista Ahmed H. nem járkálhat szabadon Magyarországon

Ahmed H., Röszke
Szeged, 2018. január 8. Ahmed H. Cipruson élő szír állampolgár az ellene tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt indult per megismételt elsőfokú tárgyalásán a Szegedi Törvényszéken 2018. január 8-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Nem rendelkezik érvényes úti okmánnyal egyetlen országba sem Ahmed H. – tudta meg az Origo a Belügyminisztériumtól. Nincs is ország, amelyik befogadná, így idegenrendészeti őrizetbe kerül. Hollik István kormányszóvivő az uszító szír terroristával kapcsolatban arról biztosított, nem engedik, hogy szabadon járjon Magyarországon. 
Vágólapra másolva!

Hollik István emlékeztetett, hogy Ahmed H. szombaton szabadlábra kerül, miután letöltötte ötéves büntetésének a törvényekben előírt részét. Ezt a büntetést azért szabták ki rá, mert a határt védő

magyar rendőrökre támadt, és uszította a körülötte álló illegális migránsokat is

– idézte fel.

Hollik István kijelentette, hogy mivel veszélyt jelent a magyar emberek biztonságára, az a döntést született, hogy kiutasítják az országból. Ez azonban csak úgy történhet meg, ha van egy olyan ország – a nemzetközi egyezmények alapján –, amelyik befogadja.

Ahmed H. a Szegedi Törvényszéken Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A kormányszóvivő közlése szerint a magyar kormány

felvetette a kapcsolatot Ciprussal, miután Ahmed H. ciprusi lakos, a tárgyalások zajlanak,

és amíg nincsen ezeknek eredménye, addig Ahmend H.-t idegenrendészeti őrizetben tartják.

Kérdésre elmondta: az Ahmed H. ügyében zajló per nem más, mit

a Soros-szervezetek fizetett akciója,

így próbálnak meg pénzt szerezni a magyar adófizetőktől. Erről itt írtunk részletesebben.

A szír Ahmed H.-t a röszkei határátkelőhelynél 2015-ben történt tömegzavargás résztvevőjeként 2016-ban tíz évre ítélték első fokon, nem jogerősen terrorcselekmény miatt, majd 2018 őszén jogerősen öt év szabadságvesztést kapott.

A napokban arról döntött a bíróság, hogy büntetésének kétharmada, 40 hónap letöltése után január 19-én feltételesen szabadlábra kerül, s egyúttal kitoloncolják az országból.