Féltékenység és depresszió miatt támadnak a családirtók

Helyszínelés Budán, a Zöldlomb utcai gyilkosságnál
Vágólapra másolva!
Két hét alatt két olyan gyilkosság is történt Magyarországon, amelyben a támadó a közeli rokonait ölte meg, aztán magával is végzett. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint az ilyen tragédiákat általában férfiak követik el, az oka pedig leggyakrabban féltékenység, vagy pszichés problémákra vezethető vissza. 
Vágólapra másolva!

Évente körülbelül 3-5 úgynevezett "kiterjesztett öngyilkosság" fordul elő Magyarországon. Így nevezik azt, amikor az öngyilkos nemcsak saját magával, hanem a szeretteivel, általában a családtagjaival is végez, mielőtt magát megölné.

Idén kevesebb, mint

két hét alatt két ilyen eset történt:

augusztus 22-én Budán, a Rózsadombon egy 35 éves férfi ölte meg élettársát, majd négyéves kisfiukat, a kutyájukat, és végül magával is végzett.

Helyszínelés Budán, a Zöldlomb utcai gyilkosságnál Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szeptember 3-án pedig Andornaktályán volt családirtás. Három holttestet találtak egy házban. A gyanú szerint az apa megfojtotta gyerekét és annak édesanyját, majd felakasztotta magát.

Andornaktálya, családi gyilkosság Fotó: Hirling Bálint - Origo

Bolyky Orsolya, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a kiterjesztett öngyilkosságok ritkán fordulnak elő, épp ezért a média rendkívül sokat foglalkozik egy-egy ilyen esettel, ami azt a látszatot keltheti, hogy újabban elszaporodtak az efféle családi tragédiák.

Egy 2012–2013-ban végzett hazai kutatásban a 2000 és 2012 között jogerősen lezárt ügyeket vizsgálták. 19 kiterjesztett öngyilkosság adatait elemezték, melyből 10 esetben a családirtó is sikeres öngyilkosságot követett el, kilencnek viszont nem sikerült.

Tizenkilenc gyilkosból tizenhárom férfi volt. Azt is megállapították, hogy amíg a férfiak alig több mint 30, a nők több mint 66 százaléka életben maradt egy -egy ilyen támadás után, ami arra utalhat, hogy

a nők esetében az öngyilkossági kísérlet legtöbbször egyfajta segélykiáltás. A férfiaknál a leggyakoribb ok a féltékenység volt, míg a nőknél az elkeseredettség, illetve kilátástalanság érzése vezetett idáig.

Mivel sok esetben búcsúlevelet is hagytak, valószínű, hogy előre megtervezték, kieszelték a kiterjesztett öngyilkosság elkövetését. A szakértői vélemények is ezt igazolják.

A leggyakoribbak az úgynevezett partnergyilkosságok,

amelyeket általában férfiak követnek el féltékenységből. Azokban az esetekben viszont, amikor a gyerekek is áldozatai lesznek a tragédiának,

gyakran nők az elkövetők.

Náluk leginkább a súlyos pszichés zavarok, például szorongás, depresszió, pszichózis a leggyakoribb oka az elkövetésnek.

Ebben az esetben az öngyilkos szülő nem akarja gyerekét magára hagyni, vagy a gyerek valamilyen szenvedését próbálja enyhíteni, ezért azt tartja jó megoldásnak, ha vele is végez.

Van olyan is, aki a külön élő,

elvált házastársnak akar ezzel fájdalmat okozni,

mások pedig látszólag minden ok nélkül gyilkolják meg a gyerekeiket.

Nemzetközi és hazai vizsgálatok kimutatták, hogy

kiterjesztett öngyilkosságokat leginkább büntetlen előéletűek követnek el.

Bolyky Orsolya arról is beszélt, hogy a családirtás a kiterjesztett öngyilkosságon belül külön kategória.

A kutatásban szereplő ügyekben ilyet csak férfiak követtek el. Az ok pedig általában az volt, hogy képtelenek voltak kezelni a családi problémákat, esetleg nem tudtak belenyugodni a szakításba, válásba, a gyerek elhelyezése körüli vitákba. Azt mondta,

ezek a férfiak már eleve mentális zavarokkal küzdöttek, amelyet a családi viszályok felerősítettek.

A családirtókat két típusba sorolják: a „vádolókat" a feleség részéről valamilyen sérelem érte, amely miatt bosszút akarnak állni, és korábban is volt közöttük veszekedés, vagy akár verekedés.

A „lehangoltak" viszont depressziósak, állandóan szoronganak és rettegnek a családjukra leselkedő veszélyektől. Végül az egyetlen megoldást a családjuk lemészárlásában, majd az ezt követő öngyilkosságban látják.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!