Négy év börtönre ítélték Mengyi Rolandot

Vágólapra másolva!
Míg Mengyi Roland, volt fideszes országgyűlési képviselő letöltendő börtönt kapott egy vesztegetési ügyben, addig Hiszékeny Dezső, MSZP-s képviselő egy hasonló esetben teljes mértékben megúszta a büntetést. Hiszékeny Dezső esetében egyébként a bíróság bizonyítottság hiányára hivatkozva hozta meg felmentő rendelkezését, és nem bűncselekmény hiányában. 
Vágólapra másolva!

Négy év letöltendő börtönre ítélték szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán Mengyi Rolandot különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt – tudta meg a Pesti Srácok. Ez az ítélet egy évvel több, mint amit Mengyi első fokon kapott, illetve az ítélőtábla súlyosbított társai elsőfokú ítéletén is.

Hiszékeny Dezsőt egy hasonló ügyben felmentették

Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselő volt, amikor büntetőeljárás indult ellene 2014-ben. Az ügyészség gyanúja szerint

Hiszékeny 2013 elején, még 13. kerületi alpolgármesterként 5 millió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy vállalkozónak juttassa az önkormányzat tulajdonában lévő egyik üzlethelyiség bérleti jogát.

Emlékezetes, hogy a szocialista politikus virágnyelven és mutogatással közölte, hogy mennyi kenőpénzt kér. Ellene vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt indult eljárás, és 2-8 év börtön lebegett a feje fölött.

A szocialista politikus ellen 2015-ben emeltek vádat vesztegetés miatt, ami megjárta az elsőfokot, a másodfokot, végül 2017 januárjában a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felmentette, na, nem azért, mert nem követett el bűncselekményt. A Legfelsőbb Ügyészség akkor hangsúlyozta, hogy

a Hiszékeny Dezső és társa elleni büntetőperben mind az elsőfokú, mind a másodfokú bíróság mérlegeléssel, bizonyítottság hiányára alapozva hozta meg felmentő rendelkezését, nem pedig bűncselekmény hiányában.

Hiszékeny a 2018-as választáson már indult országgyűlési képviselőjelöltként és most is parlamenti képviselő, ráadásul a törvényalkotási bizottság tagja.

A bizonyítottság hiányához hozzátartozik, hogy Hiszékeny ügyvédje azzal érvelt: a szocialista politikus az 5 millió forintot az ügyészség szerint úgy jelezte, mármint hogy annyi kenőpénzt kér, hogy felemelte mind az öt ujját. Az ügyvéd szerint ez azért nem életszerű, mert Hiszékeny kisujja félig hiányzik. A bíróságnak többek között ez a védői érvelés is elfogadható volt.