Újabb kerületben esett szét az összefogás, Kőbányán külön indul a Jobbik és LMP

Vágólapra másolva!
Nincs új a nap alatt: újabb budapesti kerületben, ezúttal Kőbányán borult az ellenzéki egység. Már augusztusban arról cikkezett a sajtó, hogy kormányellenes erők egy része nem fogadta el Karácsony Gergely baloldali főpolgármester-jelölt polgármesterjelölti ajánlását. Mint most kiderült, ez odáig fajult, hogy hivatalosan is több részre hullott szét az ellenzék: a Jobbik és az LMP önálló jelöltekkel vág neki az októbernek, Kovács Róbert fideszes polgármesternek pedig több kormányellenes kihívója is lesz.
Vágólapra másolva!

Július elején megtartott sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje magabiztosan jelentette ki, hogy hat ellenzéki párt, az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum megállapodott arról, mind a 23 fővárosi kerületben egyetlen kihívója lesz a Fidesz jelöltjének. Zugló jelenlegi polgármestere ebbe a körbe sorolta a szocialista Somlyódy Csabát is, akit a kormányellenes erők kőbányai polgármesterjelöltjének jelölt ki. Csakhogy az egység villámgyorsan felbomlott, hiszen augusztusban már arról cikkezett a Magyar Nemzet, hogy az LMP egyéni jelöltek indításával kiszáll az együttműködésből, a Jobbik pedig fontolgatja a külön indulást. Azóta nagy volt a csend az üggyel kapcsolatban, nem véletlenül.

Megosztottság Kőbányán

A választási iroda hivatalos adatai ugyanis azt mutatják, hogy

Kőbányán a szokásosnál is jobban szétesett az ellenzék.

A választókerületekben ugyanis a kormánypártok (Fidesz-KDNP), a baloldali összefogás (Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd), a Jobbik, az LMP, és a Munkáspárt is indít jelölteket, és állít kompenzációs listát az őszi választásra.

A polgármesterjelöltek szintjén sem sokkal jobb a Fidesz-KDNP ellenfeleinek helyzete, ugyanis Kovács Róbert, fideszes polgármesternek három ellenzéki kihívója is akad: Somlyódy Csaba (Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, LMP), Tubák István (Jobbik) és Kerezsi László (Munkáspárt). Magyarán

a városvezetői székért és a képviselőségért indulók között is óriási harc várható - az ellenzéki térfélen.

Somlyódy Csaba, az ellenzék egy részének polgármesterjelöltje Forrás: Origo

Bár Kőbánya régebben a baloldal fellegvárának számított, a legutóbbi választásokon ez a trend egyértelműen megfordult. A legutóbb önkormányzati választáson a fideszes Kovács Róbert közel 50 százalékos eredménnyel nyerte meg a polgármester-választást, és a kormánypártok mindegyik egyéni körzetet elvitték, a májusi uniós választáson pedig a budapesti átlagnál jobban szerepeltek itt.

Somlyódy korábban azzal került be a hírekbe, hogy hogy drogos migránsnak írta körül a magyar munkásokat saját honlapján közzétett írásában. "A magyarországi migráns jó migráns, őket szívesen látja Kőbánya vezetése is. De abba nem gondolnak bele, hogy előkészítetlen bejövetelük várhatóan komoly, főként negatív következményekkel járhat. Például erősödhet a drogprobléma. Amit viszont egyelőre kezelni sem képesek" - fogalmazott az ellenzék egy részének kőbányai polgármesterjelöltje.

Óbudán is borult az egység

Nemcsak a X. kerületben önállósodik a Jobbik, hanem például Óbudán is. Bár az érintettek korábban itt is ígéretet tettek arra, hogy teljes lesz az egység, nem így lett. Ahogy az a valasztas.hu-n látható, a Jobbik a budai kerületben is külön jelölteket indított az egyéni körzetekben, igaz, polgármesterjelöltet nem állított.