Dunai hajóbaleset: november végéig börtönben maradhat a Viking kapitánya

Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épülete, 2019. július 31.
Hableány, katasztrófa, baleset, Budapest
Budapest, 2019. július 31. A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitányt. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A bíróság egy hónappal már meghosszabbította a Hableány katasztrófájában gyanúsított Jurij C hajóskapitány letartóztatását. Az ügyészek viszont ezzel nem elégedettek. Álláspontjuk szerint erre hosszabb ideig lenne szükség, amit egyébként a törvény is biztosít.
Vágólapra másolva!

- írta Dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész Origónak küldött közleményében.

A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitányt Forrás: MTI/Mónus Márton

A bíróság a letartóztatást szeptember 30. napjáig meghosszabbította,

és elutasította a védő indítványait, azt is, amiben az óvadék megállapítására tett kísérletet.

- tették hozzá.

Három hónap telt el a tragédia óta

Május 29-én 21.05-kor Magyarország legnagyobb hajóbalesetében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajó és a Hableány turistahajó a Margít hídnál.

A hatalmas, modern Viking maga alá gyűrte és áthajtott a Hableányon, amely mindössze 7 másodperc alatt süllyedt a mélybe.

Kiemelik a Hableány roncsát a Dunából 2019. június 11-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

A turistahajó fedélzetén 35 ember utazott, köztük 33 dél-koreai turista és idegenvezető, valamint a hajó magyar kapitánya és matróza.

A balesetet heten élték túl, huszonheten meghaltak, egy utast még nem találtak meg a hatóságok, de azt feltételezik, hogy ő sem él.

Ezért kellene hosszabb idő

A kerületi ügyészség álláspontja szerint három hónappal indokolt meghosszabbítani a letartóztatást, amit a büntetőeljárási törvény lehetővé tenne. Indítványukat azzal indokolták,

hogy új szakértői véleményekre várnak

és ezek eredménye alapján újabb "tanúbizonyítás lefolytatása is szükségessé válhat".

- tették hozzá.