Karácsony Gergely betarthatatlan ígéretekkel kampányol, Zuglóban káosz van

TARLÓS István SZEMÉLY Közéleti személyiség foglalkozása politikus főpolgármester SZELLEMI TEVÉKENYSÉG előad
Budapest, 2018. június 15. Tarlós István főpolgármester beszédet mond a főváros és a Mol-csoport közötti stratégiai megállapodás aláírásán a Városházán 2018. június 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Tarlós István budapesti főpolgármester szerint Karácsony Gergely olyan ígéretekkel kampányol, amely nem is a főváros kompetenciája, amely ügyekben a főpolgármesternek nincs is mozgástere, tehát blöfföl. A negatív indulatokra és a hangulatkeltésre alapozza kampányát. Tarlós hangsúlyozta, hogy Karácsony mindenről beszél, csak éppen Budapestről és az általa vezett Zuglóról nem. A főpolgármester a Magyar Hírlapnak adott interjút. 
Vágólapra másolva!

- nyilatkozta Tarlós István a Magyar Hírlapnak Karácsony Gergellyel kapcsolatban arra a kérdésre válaszolva, hogy ilyen ellenzéki mezőnyre számított-e az októberi önkormányzati és főpolgármesteri választással kapcsolatban.

Zugló ügyeivel kapcsolatban Tarlós világosan elmondta, hogy a kerület átláthatatlan. Szándékosan próbálja Karácsony egy kalap alá venni a fizetőképes, jól működő főváros fejlesztési hiteleit Zugló súlyos működési problémáival.

Zuglóban az a helyzet, hogy működési hitelekből élnek, tele vannak behajthatatlan kintlévőségekkel, nem tudják fizetni a számláikat.

Olyan adók kivetését ígéri Karácsony Gergely, amikre a főpolgármesternek nincs jogi lehetősége, ellenben a kerületi polgármesternek igen, ennek ellenére ő öt év során nem vezette be azokat Zuglóban.

Tele van a kerület botrányos ügyekkel: a kaotikus, veszteséges parkolási szerződés, a kudarcos Pillangó park-beruházás, illetve a teljesen áttekinthetetlen, gyanús pénzmozgásokkal teli Sportcentrum Non-profit Kft. ügye. Ott vannak a lakásügyek is. Zuglóban évekkel ezelőtt eldöntötték, hogy évente száz lakást építenek. Több mint egy éve támogatást nyertek egy összesen huszonöt lakásos társasház építésére, amit a mai napig el sem kezdtek. Ezzel párhuzamosan viszont hetven bérlakást eladtak. Más semmi.

Az egyetlen megyei jogú város és kerület Zugló, ahol eddig fizetésképtelenség megállapítására irányuló kezdeményezést nyújtottak be a bíróságon.

Karácsony három hónapja nem adja ki saját képviselőinek a kerület gazdálkodására vonatkozó legfontosabb közérdekű adatokat sem. Ez magában is törvénysértő, és sokat elárul. A Pillangó parkban – öt év alatt az egyetlen, felemás projekt során – rengeteg fát kivágtak. Karácsony hízeleg a kerékpárosoknak, de Zugló egy folyóméter kerékpárutat sem épített ebben a ciklusban.

Arra a kérdésre, hogy mit tudna kezdeni a várossal például Berki Krisztián vagy Puzsér Róbert, Tarlós azt mondta, hogy a főpolgármesterség nem celebtevékenység. Politikai szerencselovagnak titulálta Karácsony Gergelyt is, szerinte áttekintése Budapest egészéről alig haladja meg Puzsér Róbertét, állandóan ide-oda csapódik, mögötte semmilyen érdemi teljesítmény nincs.

Ennek ellenére szűk három év polgármesterkedés után bejelentkezett miniszterelnöknek, négy év után pedig főpolgármesternek.

Ezekhez a feladatokhoz ismeretek, tájékozottság, tapasztalat szükséges, ismerni kell a rendszer egészét, az igényeket, lehetőségeket, szabályokat, a pénzügyi és jogi kereteket. Blöffölésből, teljesíthetetlen ígéretekből nem lehet megélni. Az ellenzéki kampány rendellenes dimenziókban zajlik. Bokros Lajos volt az utolsó ellenfél – bár nem értett egyet vele –, aki tudta, miről van szó, és várospolitikáról beszélt. Valami nem stimmel - mondta Tarlós.

Szerinte Karácsony Gergely inkább Orbán Viktor-ellenes hangulatkeltések farvizére akar ráülni és „bebiciklizni" a pályára. Kiemelte, hogy kórházak, adók, oktatás, lakásügy, ezek nem önkormányzati kompetenciák. A törvények szempontjából az önkormányzatok nem jogalkotók, hanem jogalkalmazók. Amikor Karácsony Gergely vagy bárki más azt mondja, hogy ezeket majd felülírja, akkor blöfföl.

- fejtette ki a városvezető.

Tarlós István főpolgármester Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Beszélt arról is, hogy a fővárosi vezetés körülbelül tízezer fát ültetett Budapesten, van részletes klímastratégiája és drogprevenciós fórum is működik.

Tarlós István az interjú végén kifejti, hogy

nem kis mértékben Budapest érdekében vállalta az újabb jelölést.

Bízik benne, hogy a feladattal most is meg fog birkózni. A kampányban el fogja mondani, hogy mit valósítottak meg, és mik a tervek.

- mutatott rá Tarlós István.