A székesfehérvári Momentum vezetője durva antiszemita megjegyzést tett

Vágólapra másolva!
A Momentum kellemetlen antiszemita ügybe keveredett Székesfehérváron, miután Barlabás András a párt helyi elnöke vicceskedő hangnemben beszélt a gettóról facebookos kampányvideójában - írja a Magyar Hírlap. Nem ez az első eset, hogy a politikai árokbetemetést és XXI. századi politikát hirdető párt politikusa lebukott antiszemita megnyilvánulásával.
Vágólapra másolva!

Barlabás András, a Momentum székesfehérvári alapszervezetének vezetője a napokban feltöltött Facebook-oldalára egy videót, amelyben azt a viccesnek szánt kijelentést tette, miszerint

most tartott bejárást a gettóban.

Mivel óriási felháborodást okozott a durva antiszemita megjegyzés, ezért a politikus törölte oldaláról a kampányanyagot. A Fidesz helyi alapszervezete úgy látja, ez édeskevés, hiszen a kijelentés a holokauszt egyik tragikus székesfehérvári helyszínénél hangzott el. Éppen ezért felszólították a balliberális pártokat, hogy

  • határolódjanak el a momentumos politikus kijelentésétől, és
  • vonják vissza önkormányzati képviselőjelöltségét is.

Nem ez volt az első eset, hogy egy momentumos politikus lebukott antiszemita megnyilvánulásával. Éppen portálunk írta meg, hogy Nemes Balázs, a párt szóvivője olyanokat mondott korábban egy kiszivárgott hangfelvételen, hogy Magyarországon nincs antiszemitizmus, pedig igény lenne rá, pláne, hogy a cionizmus csak azért nem büntetendő, mert a zsidók kilobbizták az ENSZ-ben.

A nácizmus súlyosan érintette a Fejér megyei székhelyet, egyes statisztikák szerint az 1941-ben még 2075 tagú székesfehérvári szidó hitközségből az 1946. évi összeírás szerint mindössze 289-en maradtak. A településen évről évre megemlékeznek az áldozatokról, a fideszes városvezetés kezdeményezésére 2014 novemberében avatták fel a Holokauszt áldozatainak emlékművét a székesfehérvári zsidó temetőnél.
Barlabás András, a Momentum székesfehérvári elnöke Forrás: Facebook

Az elmúlt hetekben, hónapokban megmutatkoztak az ellenzéki összeborulásnak a hátulütői, hiszen a Momentum képviselői többször is olyan helyzetbe keveredtek, ami finoman szólva sem hozható összhangba az általuk képviselt értékekkel. Pár napja Orosz Anna, az ellenzéki összefogás újbudai képviselőjelöltje, a párt volt elnökségi tagja azzal a Bába Szilviával kampányolt, aki jobbikos politikusként nem is olyan régen még holokausztozott a Nemzeti Összetartozás Napja kapcsán. "Mint ahogy a holokauszt-emléknap sem a móka és kacagás jegyében kerül megrendezésre, úgy követeljük, hogy ne csináljanak viccet a magyar nép tragédiájából sem!" - ezt írta 2013 júniusi közleményében a jobbikos politikus. Egyébként az váltotta ki belőle az antiszemita megjegyzést, hogy a magyar kormány a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját "ünnepnapnak" minősítette (más kérdés, hogy valójában nemzeti összetartozás napja lett június 4-ből, nem ünnepnap).