Az önkormányzati választás is az ellenzéki pártok háborújáról fog szólni

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. június 19. Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka, a párt elnöke felszólal a jövő évi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 19-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője legújabb írásában kifejti, hogy mivel a közvélemény-kutatások szerint nem várható az ellenzék jelentős előretörése az októberi önkormányzati választáson, így az EP-választáshoz hasonlóan az ellenzék számára a belső hatalmi harcokról fog majd szólni az önkormányzati választás is.
Vágólapra másolva!

Az elemző írásában kifejti, hogy bár a DK és a Momentum megerősödött a májusi EP-választáson és ezáltal Gyurcsány Ferenc újra az ellenzék vezérévé lépett elő, mégis az azóta eltelt időben a két párt "kudarcot kudarcra halmozott" és nem tudta megerősíteni pozícióját.

Budapest, 2019. június 19. Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka, a párt elnöke felszólal a jövő évi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 19-én. MTI/Kovács Attila Forrás: MTI/Kovács Attila

Az elemző leírja, hogy pontosan mire is gondol a kudarcok alatt:

  • a DK Kálmán Olga főpolgármester-jelölésével futott lyukra, hiszen a bukott tévés csúfos vereséget szenvedett az MSZP-Párbeszéd jelöltjétól Karácsony Gergelytől,
  • míg a Momentum egyik emblematikus veresége Ferencvárosban történt, ahol Baranyi Krisztina legyőzte a helyi előválasztáson a momentumos Jancsó Andreát.

Ez azt jelenti Deák szerint, hogy a szocialisták stabilizálni tudták helyzetüket és nem indult meg az a gyors összeomlás, amit az EP-választás eredményei előrevetítettek.

Ezért kiemelt jelentősége lesz az önkormányzati választásnak, hiszen az a párt tud majd stabilizálni a helyzetén és erősödni, amelyik a legtöbb polgármestert, illetve képviselőt tudja majd a települések élére juttatni.

Az EP-választás éjszakája a Momentumnál. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az írás beszámol arról is, hogy már el is indult az ellenzéken belüli újabb pozícióharc, mivel a kiszivárgó hírek szerint a DK mindent megtett annak érdekében, hogy minél kevesebb MSZP-s polgármestert indítsanak Budapesten,

de Szegeden is bele akart avatkozni a versenybe a Gyurcsány-párt és az is emlékezetes, hogy Hunvald György is arról panaszkodott, hogy őt személyesen Gyurcsány fenyegette meg, hogy ne induljon a választáson.

Mivel az önkormányzati választás sokkal inkább személyfüggő és a helyi ügyek határozzák meg a választók döntését, a jelenlegi helyzetben a kormánypárti jelöltek komoly versenyelőnyből indulnak, hiszen túlnyomó többségben vannak a hivatalban lévő, sikeres fideszes polgármesterek, akiket már több esetben akár négyszer-ötször újraválasztottak a választók.

A tapasztalat az - az elemző szerint -, hogy egy sikeres városvezető akár 10 százalékponttal is több szavazatot hozhat a pártja népszerűségénél, és ez a helyzet Tarlós István esetében is.

Budapest, 2019. augusztus 20. Tarlós István főpolgármester a Szent Jobb-körmeneten az államalapítás ünnepén. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezért is jelent komoly versenyhátrányt az ellenzék számára Karácsony Gergely személye, hiszen a botrányoktól hangos zuglói polgármester nem tudja integrálni az ellenzéki szavazókat, a bizonytalanok közül pedig rendkívül keveseket tud meggyőzni.

Deák Dániel egy másik összefüggésre is rávilágít, amikor kifejti, hogy nem véletlen, hogy a DK nem kampányol erőteljesen Karácsony mellett, hiszen

"így a DK a szocialistákban tud majd bűnbakot találni Budapest elvesztése kapcsán.

Gyurcsányék számára most a fő kérdés az, hogy az önkormányzati választáson is el tudják-e érni azt a látszatot, hogy ők jelentik az ellenzék vezető erejét."

- fejti ki a vezető elemző.

Ha ez nem sikerül, akkor abból az következik, hogy a szocialisták még hosszú ideig talpon maradnak és hátráltatják Gyurcsány azon tervét, miszerint ő legyen az ellenzék vezetője. Írja végezetül az elemzés.