Nem enyhítenék a Magyarországra menekült terroristák ítéletét

Kurd pár, terrorizmus finanszírozásával vádolt kurd pár, per, Szegedi Törvényszék, 2019. április
Vágólapra másolva!
Nem tartja reálisnak annak a kurd házaspárnak a büntetésének az enyhítését, főleg nem a felmentésüket az ügyészség, akiket egy terrorszervezet finanszírozása miatt ítéltek el korábban. A házaspár évekig dolgozott a szervezetnek, logisztikai feladatokat láttak el. Öt év után szöktek el, majd menekültek Magyarországra, ahol azonban minden kiderült. Első fokon mind a ketten két évet kaptak, és kitiltották őket nyolc évre Magyarországról. Ezután fellebbeztek, erre reagált most az ügyészség.
Vágólapra másolva!

A kurd férfi 2009-ben, szintén kurd felesége pedig egy évvel később csatlakozott a
Kurd Munkáspárt terrorista szervezethez. Ezután több mint 5 évig Irakban, majd Szíriában szolgáltak, amelynek során logisztikai feladataik voltak:

a kurd katonák ruhával és élelemmel való ellátásával, a csapatok fogadásával és kísérésével járó feladatokat végeztek.

A terrorizmus finanszírozásával vádolt kurd pár pere a Szegedi Törvényszéken Forrás: Török János/delmagyar.hu

A szervezetből történő szökésük után Irakba menekültek, majd embercsempészek segítségével Európába jutottak, és Magyarországon menedékjogot kértek. Nem sokkal később azonban kiderült a múltjuk, és eljárás indult ellenük.

Az elsőfokú ítélet megállapította, hogy

a kurd szervezetnél kifejtett logisztikai tevékenységükkel a terroristák mindennapi életét segítették, így a terrorista csoport egyéb módon történő támogatásával követték el a terrorizmus finanszírozását.


Az ítélet ellen a férfi és a nő ügyvédje is fellebbezett, elsődlegesen a felmentésük, másodlagosan a büntetés enyhítése miatt.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Szegedi Ítélőtáblához címzett átiratában a fellebbezéseket sem a felmentésre sem a büntetés enyhítésére irányuló részében nem tartotta alaposnak, ezért az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el.