Napsütéssel búcsúzik az augusztus

időjárás, ősz, melegrekord
Budapest, 2018. október 29. Kerékpáros és gyalogosok az Erzsébet hídnál az őszi napsütésben 2018. október 29-én. Európa egyes magasabb pontjain már télies az időjárás, Magyarországon a hétvégén melegrekordok dőltek meg. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Napos, száraz időre számíthatunk péntekig.
Vágólapra másolva!

Az ország nagyobb részén kevés felhőre, sok napsütésre, száraz időre számíthatunk,

de a délnyugati tájakon a vastagabb fátyolfelhők szűrhetik is a napsütést. Az Északi-középhegységben, északkeleten és az északnyugati megyékben viszont a gomolyfelhőkből estig záporok, zivatarok is kialakulhatnak.

Éjszaka többnyire derült lesz az ég, hajnalra a szélcsendes, felhőtlen tájakon párafoltok képződhetnek. A Dunántúl nyugati részein ezzel szemben felhősebb marad az ég, de csapadék ott sem valószínű.

Illusztráció Forrás: MTI/Mónus Márton

Pénteken összességében a mainál több gomolyfelhő lesz az égen, de mindenhol sok napsütés várható. A délutáni, esti órákban elszórt jelleggel kialakulhatnak helyi záporok, zivatarok, nagyobb eséllyel az Alföldön és északnyugaton. A csütörtökön jellemzően délkeleti, péntekre már északkeletire forduló szél csak néhol élénkülhet meg, de zivatar környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 21 fok között alakul, de a szélvédett völgyekben ennél kissé hidegebb, a városokban, magasabb helyeken és a Balaton partján kissé melegebb lesz a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 28 és 35 fok között várható,

az Alpokalján van esély 30 fok alatti értékekre.