Országszerte ingyenes táborokban vehetnek részt a cukorbeteg gyerekek

Zánkai Erzsébet tábor
Vágólapra másolva!
A Jónak lenni jó adománygyűjtő akcióban összesen 130 millió forintot ajánlottak fel magánszemélyek, szervezetek és cégek, aminek köszönhetően az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek táborozhatnak. Jelenleg 18 helyszínen, közel 450 gyermek nyaralhat, Magyarország Kormánya oldalán videót tett közzé arról, hogy hogyan működik egy ilyen tábor.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 1 millió 200 ezer cukorbeteg él. Emiatt a közmédia és a Jónak lenni jó adomány gyűjtőműsor akciót hirdetett, amelynek keretén belül

130 millió forint gyűlt össze.

Ennek köszönhetően

több mint 400 diabéteszes gyerek vehet részt az idén először kifejezetten nekik szervezett táborokban,

közülük mintegy 300-an ottalvós, a többiek napközis táborban tölthetnek el egy-egy hetet.

A táborok szervezése a kezelőorvosok és a diabétesz centrumok bekapcsolódásával zajlik, az Erzsébet táborok pedig az infrastruktúrát adják, segítenek a megvalósításban és a finanszírozást is ők bonyolítják le.

Egy ilyen táborról tett közzé hivatalos közösségi oldalán egy videót Magyarország Kormánya, ahol Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott ismerteti a legfőbb tudnivalókat, eredményeket.

Kántor Irén gyermekdiabetológus kiemelte, a legfontosabb, hogy a gyerekek jól szórakozzanak, ezért olyan helyekre szervezik a táborokat,

Szabóné Balogh Zsuzsanna, a Nyírségi Diabéteszes Gyerekekért és Fiatalokért Egyesület elnöke azt mondta, hogy a szülők boldogok attól, hogy

a gyerekük boldog közegben van és barátkozik, valamint a szülők is tudnak egymással beszélgetni.

Oszlár Gábor szülő elmondta, óriási segítséget jelent, hogy a kislányuk élményekkel gazdagodik, miközben nekik nem kell aggódniuk érte.

Kempler Péter, Magyar Diabetes Társaság elnöke úgy fogalmazott, a gyerekek "katarktikus" élményekről számolnak be a tábor után, valamint óriási jelentőségűnek nevezte, hogy idén a Jónak lenni jó! kezdeményezés a táborok teljes költségét átvállalta és a maradékból még jövőre is jut.

Így indult a kezdeményezés

A Miniszterelnöki Kabinetiroda és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére, a 2018. évi Jónak lenni jó adománygyűjtés 2018. november 14-én, a Diabétesz Világnapján vette kezdetét, amelynek sikerességét egy kormányzati kisfilmben foglalta össze a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Az adománygyűjtés célja az volt, hogy a mintegy 3000,

1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermek közül minél többen megtapasztalhassák a táborozás élményét.

Az adománygyűjtő akcióhoz a közmédia és az Erzsébet Alapítvány képviselői mellett

  • a Magyar Diabetes Társaság,
  • az Egy Csepp Figyelem Alapítvány,
  • a Szurikáta Alapítvány és
  • a Sportos Cukorbetegek Egyesület és
  • a Semmelweis Egyetem 1. számú Gyermekgyógyászati Klinika is csatlakozott.

Az adománygyűjtés 2018. december 16-án vasárnap egy egész napos MTVA-s műsorfolyammal zárult.

Az adománygyűjtéshez számos sportoló, művész, cég, szervezet és magánszemély is hozzájárult,

ugyanis a közmédia felületein közzétett dedikált, exkluzív tárgyak megvásárlásával is lehetett támogatni a diabéteszes gyermekek táborozását. Az adománygyűjtés során

összesen 130 millió forintot ajánlottak fel

magánszemélyek, szervezetek és cégek, aminek köszönhetően az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek táboroztatása a jövő évre is biztosított.

A felajánlásoknak köszönhetően 11 cukorbeteg szervezet biztosíthatott napközis vagy ottalvós keretek között táborozási lehetőséget diabéteszes gyermekek számára.