Közpénzesővel jutalmazták Gyurcsányék a "haverok"cégét

DK Demokratikus koalíció
2019 március 15
Egyetem tér
Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
A parlament hivatalos oldalán elérhető adatok szerint a Marketing and Analytics Kft. ismét több millió forintos megbízást kapott a DK frakciójától. A vállalkozás egyedüli tulajdonosa Suga Gábor, Gyurcsány Ferencék jól bejáratott céges embere, aki az európai parlamenti választást megelőzően is kapott egy több 10 milliós tételt. A bukott kormányfő és csapata ismét bort iszik, és vizet prédikál: náluk senki nem tudja jobban helyzetbe hozni a "haverjait".
Vágólapra másolva!

Kifejezetten érdekes tétel bukkant fel az Országgyűlés honlapján közzétett nyilvános szerződések között a napokban. Július 15-én ugyanis a Demokratikus Koalíció frakciója közel 18 millió forint értékben kötött megbízási szerződést a Marketing and Analytics Kft.-vel a július és december közötti időszakra - közösségi médiával kapcsolatos tanácsadásra. Utóbbi részéről az a Suga Gábor Patrik szignózta a dokumentumot, akinek nem először volt szerencséje akkor, amikor a DK háza tájékán közpénzosztásra került sor. Bár Gyurcsányék szívesen vagdalkoznak a baráti emberek helyzetbe hozásával, sok alapjuk nincs erre, hiszen náluk jobban senki nem műveli ezt a műfajt,

rendszeresen megjutalmazzák a hozzájuk közel álló vállalkozásokat.

Suga ugyanis tavaly decemberben alapította meg cégét, és amint ez most látható, nem sok idő kellett ahhoz, hogy közpénzmilliók vándoroljanak ide. Csakhogy nem ez az egyetlen érdekeltsége, amely feltűnően jól járt a DK-hoz való közelsége miatt.

Gyurcsány Ferenc egy korábbi rendezvényen Fotó: Polyák Attila - Origo

A fiatal vállalkozó 2017 júniusában alapította meg az SGP Analytics Kft. egyszemélyes társaságot, amely az európai parlamenti választási kampány előtt közel

66 millió forintot kapott közösségimédia-marketinggel kapcsolatos tanácsadásra Gyurcsányék parlamenti frakciójától.

A céget a magyar offshore faluként ismert Újlengyelben jegyezték be, egy olyan cím alá, amely a cégadatbázis szerint csaknem egy tucat cég székhelyeként szolgál.

Többek között itt van a központja Marketing and Analytics Kft.-nek is. A Magyar Nemzet májusban cikkezett a több lábon álló Sugáról, aki az eddigiek mellett egy webshopban "virágmacikat" és búrába zárt örökrózsákat árul, de felerészben tulajdonosa egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó kft.-nek is. Az SGP Analyticsről pedig azt írta a lap, hogy a vállalkozás

a rövid pályafutása alatt már elszenvedett egy NAV-végrehajtást, a 2017-es adózott eredménye pedig mínusz 1,73 millió forint volt, a valamivel több, mint nyolcmilliós nettó árbevétel ellenére.

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen jelentéktelen kis cég miként jutott el oda, hogy a DK országgyűlési frakciójától ekkora megbízást kapjon, azt a lap Suga kapcsolatrendszerével indokolta. A fiatal vállalkozó ugyanis érdekelt a korábban említett, üzletviteli tanácsadással foglalkozó, szintén újlengyeli kft.-ben, amelyet bizonyos Sipos Dáviddal tulajdonol közösen. Mint a Magyar Nemzet már említett cikke írja, Sipos édesanyját Ficsor Ilonának hívják, aki rokona Gyurcsány Ferenc egykori kabinetfőnökének, Ficsor Ádámnak.