Testvére mellé temették a Hableány kapitányát

Hableány tragédia Matróz - Kapitány temetés Duna Viking Margit híd
Vágólapra másolva!
Gyerekként arról álmodott, hogy egyszer hajóskapitány lesz. Lombos Lászlónak végül valóra vált az álma, május 29-ig ő volt a Hableány kapitánya. A balesetben azonban ő is, a hajó matróza is és további 25 ember belehalt, amikor a szállodahajó maga alá gyűrte a kis sétahajót.
Vágólapra másolva!

A Hableány kapitányának családjában nem a dunai hajóbaleset volt az első tragédia, melyben szeretteiket elveszítették.

Lombos László húga korábban szintén balesetben halt meg.

„Adják ide a fiam! Hadd temessem el őt is!"

- mondta el a hajóskapitány anyja a hajósbúcsúztatón.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A férfinak gyerekkori álma volt, hogy egyszer hajóskapitány legyen. A Bors úgy tudja, hogy a hajós-megemlékezés után a kapitányt húga mellé temették.

A Habelány matróza, Pethő János éppen a baleset előtti napon ünnepelte az 53. születésnapját. Neki is régi álma volt, hogy kapitány lehessen. Már csak a szükséges időt kellett volna letöltenie és elérte volna a célját. Precíz, higgadt, újító szellemű ember volt, ezért is kapta meg 2018-ban a cégcsoport „Minőség díját".

A Hableány kiemelése, Duna, Hajóbaleset, 2019.06.11. Fotó: Polyák Attila - ORigo

A tragédia május 29-én este, 21:05 perckor történt. Az 1000 tonnás Viking Sigyn szállódahajó nekiment a 40 tonnás kis sétahajónak, majd 7 perc alatt elsüllyesztette és maga alá gyűrte a Hableányt. A környéken tartózkodó hajók azonnal a segítségükre siettek, de így is csak 7 ember életét lehetett megmenteni. Akkor 7 holttestet húztak ki a vízből, azóta pedig 20 áldozat testét találták meg, egyet keresnek még. A 27 áldozat között vannak a dél-koreai utasok, a magyar kapitány és a matróz.