A Facebooknak garanciát kell adnia, hogy nem adja ki a felhasználók adatait

Zuckerberg, Facebook
Facebook's CEO Mark Zuckerberg reacts as he leaves after the "Tech for Good" Summit at the Elysee Palace in Paris, on May 23, 2018. (Photo by ludovic MARIN / AFP)
Vágólapra másolva!
A Facebooknak írásbeli garanciát kell adnia arra, hogy nem adja ki a felhasználók beszélgetéseit harmadik félnek, ha ez nem történik meg, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ideiglenes intézkedésként megtiltja az adatok kiadását - közölte Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A Facebook kedden elismerte, hogy korábban - állítása szerint a felhasználók engedélyével -

lehallgatott beszélgetéseket, amelyekről leiratot is készített.

A cég jelezte, hogy felhagyott a gyakorlattal, hogy a beszélgetésekről készült hangfelvételeket megbízottjaival meghallgattatja.

A Bloomberg hírügynökség jelentése szerint a felvételeket mesterséges intelligencia segítségével számítógépek alakították át írott szöveggé.

- írták.

Mark Zuckerberg Forrás: AFP/Ludovic Marin

Péterfalvi Attila az MTI-nek ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a NAIH méltányolja, hogy a Facebook felfüggesztette a hanganyagok elemzését, ugyanakkor

írásbeli garanciát várnak a cégtől, hogy nem továbbítja harmadik félnek a beszélgetések hanganyagát.

Mivel a Facebook európai központja Írországban van, az ír adatvédelmi hatóság vizsgálja ki az ügyet, és ebben a NAIH is részt fog venni.

Ugyanakkor, ha a hatóság úgy ítéli meg, hogy a Facebook által vállalt garanciák nem biztosítanak kellő védelmet,

- közölte.

Péterfalvi Attila jelezte, hogy a magyar hatósághoz még nem érkezett panaszbeadvány az ügyben.