Zsarolással érhette el a DK a polgármesterjelöltjük indulását

Niedermüller Péter, Gyurcsány Ferenc
Budapest, 2016. február 13. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (b) és Niedermüller Péter, a DK alelnöke, EP-képviselő kezet fog a párt kongresszusán a Syma rendezvényközpontban 2016. február 13-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A volt szocialista Hunvald György és az LMP korábbi budapesti elnöke, Moldován László szerint zsarolással érhette el a Demokratikus Koalíció, hogy ők állíthassanak jelöltet Erzsébetvárosban. Az ellenzéki érdekharcok miatt a Munkáspárt is elzárkózik az együttműködéstől, de több városban és kerületben sem valósult meg eddig az összefogás terve, mert az ellenzéki pártok nem tudnak megegyezni – adta hírül a Híradó.hu.
Vágólapra másolva!

A hűtlen kezeléssel vádolt volt szocialista polgármester, Hunvald György még tavasszal azt írta a baloldalhoz köthető Balramagyar blogon, hogy „háború lesz", ha szocialista színekben elindul az önkormányzati választásokon. Hunvald azt is kifejtette, hogy az általa említett pártvezető azt is közölte vele, hogy

be kell hódolnia, mert az ő pártja akar polgármesterjelöltet állítani a hetedik kerületben.

Egy másik ellenzéki oldal, a Mérce szerint egyértelmű, hogy a volt polgármester Gyurcsány Ferencre gondolt, ugyanis Erzsébetvárosban a DK nevezhetett meg közös ellenzéki polgármesterjelöltet a volt EP-képviselő, Niedermüller Péter személyében. Hunvald György ezek után otthagyta a szocialista pártot, és múlt héten bejelentette, hogy függetlenként indul a polgármesteri címért. Majd az LMP-s Moldován László is bejelentkezett a posztra, aki szintén arról beszélt egy lapinterjúban, hogy

az ellenzéki együttműködések mögött nem kompromisszumok, hanem zsarolások állnak.

Konkrét kerületként ő is Erzsébetvárost hozta fel példának. Mint mondta: „a DK itt konkrétan megzsarolta az MSZP-t, hogyha nem Nidermüller Péter lesz a jelölt, akkor mondjuk ők nem támogatják az ötödik kerületben Tüttő Katát vagy Zuglóban Horváth Csabát, tehát a teljesen inkompetens és nem beágyazott jelöltjeiket".

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Niedermüller Péter, a DK Erzsébetvárosi polgármesterjelöltje Forrás: MTI/Marjai János

Az LMP társelnöke szerint azonban nem az a fontos, hogy milyen körülmények között születtek a megállapodások. Kendernay János szerint ugyanis a választókat ez nem érdekli. Az ellenzéki érdekharcok miatt azonban a Munkáspárt sem nyitott arra, hogy részt vegyen az összefogásban. Thürmer Gyula úgy fogalmazott, hogy szívesen támogatnának mindenféle ellenzéki összefogást, ha azt látnák, hogy az embereknek akarnak segíteni.

– fogalmazott.

Az ellenzéki szövetség minden konkrét szituációban megbukott

Farkas Örs szerint a balliberális pártok nem tudnak megegyezni abban, hogy ki irányítson. A politológus úgy fogalmazott, hogy:

Ezt viszont képtelenek feldolgozni a balliberális politikai szereplők. Ezért, ha nem rájuk esett a választás, akkor úgy intézik a dolgokat, hogy vagy ők is elindulnak, vagy az egész összefogás azon a településen felbomlik – fűzte hozzá.

Az összefogásért a pártok hiába dolgoztak többek között Vácon, Pécsen, Gödöllőn, Szolnokon vagy Ferencvárosban, ahol előválasztást is tartanak.