Indul a bölcsődefejlesztési pályázat Pest megyében

NOVÁK Katalin
Szigetmonostor, 2019. augusztus 26. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Pest megyei önkormányzati bölcsődék fejlesztéséről a Szigetmonostori Bölcsődében 2019. augusztus 26-án. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Kedd reggel nyolc órától lehet pályázni a kormány által Pest megye települései számára kiírt 2,5 milliárd forint keretösszegű bölcsődefejlesztési támogatásokra - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Szigetmonostoron, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin a szigetmonostori bölcsődében elmondta, hogy

a kormány pályázati támogatásával újabb férőhelyek létesülnek a Pest megyei települések önkormányzati fenntartású intézményeiben.

Hozzátette, hogy Pest megyében

jelenleg 263 bölcsődei ellátást nyújtó intézmény van 6117 férőhellyel, és a pályázat kifejezetten férőhelybővítéssel történő felújításra, korszerűsítésre vonatkozik.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Pest megyei önkormányzati bölcsődék fejlesztéséről a Szigetmonostori Bölcsődében 2019. augusztus 26-án Forrás: MTI/Mohai Balázs

Nevelés-gondozást segítő eszközök, berendezések beszerzése, illetve új intézmény létrehozása is megvalósítható a támogatásokból - fűzte hozzá az államtitkár.

Kitért arra is, hogy a támogatás mértéke

  • meglévő bölcsőde esetén 10 millió és 120 millió forint,
  • meglévő minibölcsőde esetén 3 millió és 60 millió forint közötti lehet, és
  • új bölcsőde építése esetén akár 480 millió forint is elérhető.

Hozzátette, hogy

új, egy csoportszobás minibölcsőde építése esetén maximum 60 millió forint, két csoportszobás minibölcsőde esetén maximum 90 millió forint pályázható.

A pályázatokat az allamkincstar.gov.hu oldalon lehet beadni, és hozzávetőlegesen

300-350 új férőhely kialakítását várja a fejlesztéstől a kormány

- közölte Novák Katalin.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (b3) a Szigetmonostori Bölcsődében 2019. augusztus 26-án Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hadházy Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy Pest megye és Budapest sajnálatosan eddig kimaradt az uniós támogatásokból, ezt szeretné a kormány pótolni saját forrásokból.
Hozzátette, hogy

kompenzációs keretért lobbiztak a megye polgármestereivel, ez jelenleg 80 milliárd forint,

amely a megyei települések rendelkezésére áll különböző intézményfejlesztések lebonyolításához. Ennek keretében bővül a szigetmonostori bölcsőde is - fűzte hozzá Hadházy Sándor.

Molnár Zsolt (független), Szigetmonostor polgármestere arról beszélt, hogy a jelenlegi 28 bölcsődei férőhelyüket szeretnék tovább bővíteni a pályázat révén, a lehetőségekhez mérten most egy új csoportszobával.