Vágólapra másolva!
Meghalt Michel Aumont, az egyik legnagyobb francia színházi színész. Több, mint kétszázszor játszott a Comédie-Française színpadán. 83 éves volt.
Vágólapra másolva!

Aumont kétszer kapta meg a Moliére-díjat, a legjelentősebb francia színházi díjat (1993-ban és 2000-ben). Csütörtök reggel 83 éves korában nem ébredt fel.

Leghíresebb szerepe Harpagon volt A fösvényben. De híres szerepei között volt Cyrano, Shakespeare Periclesének és Strindberg Álomjátékának főszerepe is. Utolsó nagy szerepe Lear király volt a Madeleine Színházban. Ez azért volt különleges, mert a Madeleine színház elsősorban bulvárdarabokat játszó magánszínház. Aumont nagyságát mutatja, hogy miatta műsorra mert tűzni egy Shakespeare-tragédiát a színház.

Szerepelt nagy rendezők filmjeiben, például Michelle Deville A kék asszony című filmjében, de Claude Chabrol és Bertrand Tavernier alkotásaiban is. Sok híres vígjáték szerepe volt, játszott Pierre Richard és Depardieu mellett a Négybalkezesben és Daniel Auteuil és Depardieu mellett az Addig jár a korsó a kútra című vígjátékban és a Pofa be! című nagy sikerű filmben, melynek Jean Reno és Gerard Depardieu volt a főszereplője.

Isabelle Adjanival A nők iskolájában, részlet az 1973-as előadásból