A felfüggesztett Szanyi Tibor ismét nekiment az MSZP elnökének, kizárásra játszhat

SZANYI Tibor
Budapest, 2019. május 26. Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján Budapesten a Villányi úti konferenciaközpontban 2019. május 26-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A párttagságában felfüggesztett Szanyi Tibor szocialista alelnök ismét élesen bírálta Tóth Bertalan pártelnököt a kudarcos európai parlamenti választási eredményért az M1 szerdai műsorában. Ezek után kizárt, hogy megússza a kizárást, de az is lehet, magától távozik: elárulta, szervezi mozgalmát, amit Bal Blokknak fognak hívni. Mint kiderült, augusztusban már létrejöhet az új baloldali szervezet, ami tovább szabdalhatja a balliberális oldalt. 
Vágólapra másolva!

Mint ismert, a napokban az MSZP vezetése felfüggesztette Szanyi Tibornak, a párt alelnökének tagságát, amiért három nyílt levélben is kritizálta a pártvezetést a szocialisták számára történelmi kudarccal végződött európai parlamenti választás után. A jelek szerint Szanyit nem igazán hatotta meg az erős figyelmeztetés, ugyanolyan vehemenciával támadta Tóth Bertalan pártelnököt, mint korábban.

A következőket mondta róla a Híradó.hu beszámolója szerint az M1 műsorában szerdán:

  • "Méltatlan", amit az MSZP-vel művel.
  • "Cirkuszi mutatványokkal" fedte el az olyan fontos problémákat, mint a klímaváltozás, a társadalmi széttagoltság oldása.
  • Kft.-ként működteti a pártot, és ez meggátolja a párbeszédet.

Miután befejezte Tóth sértegetését, elárulta, párttagságának felfüggesztésének ügyében kedden fegyelmi tárgyalást tartottak, amelyen a tanács nem osztotta az elnökség pénteken hozott döntését.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján Budapesten a Villányi úti konferenciaközpontban 2019. május 26-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Tovább szakadhat a baloldal

Nagyon úgy néz ki, hogy Szanyi nem az MSZP-ben képzeli a jövőjét, ha csak a pártvezetés nem engedélyezi egy párton belüli mozgalom megalapítását, aminek ebben a helyzetben nincs túl sok esélye. Ismert, az Európai Parlamentből kiesett politikus rögtön a választás utáni első nyílt levelében pedzegette, hogy egy mozgalmat szeretne létrehozni. Szanyinak ugyanis régi problémája, hogy az MSZP jó ideje nem képviseli megfelelő erővel a hagyományos szociáldemokrata értékeket, és az új kihívásokat, problémákat (klímaváltozás, környezetvédelem) sem tudja hatékonyan megfogni.

Most konkrétumokat is elárult tervéről.

  • Bal Blokknak hívják a projektet;
  • augusztus végén Horányban, a „Baloldali Sziget fesztiválon” szeretné az első bejelentéseket megtenni;
  • több emberrel tárgyalt már róla.

Ennél többet viszont nem mondott az új mozgalomról, amivel könnyen továbbosztódhatnak a már így is szép számú balliberális szervezetek.