Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Varga Judit: Mindenben támogatni fogom a magyar uniós politika sikerét

Varga Judit
Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök Varga Juditot jelöli igazságügyi miniszternek, aki az Európai Parlamentbe távozó Trócsányi László  helyét veszi át. Varga eddig a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárságát vezette, így az uniós ügyekre is komoly rálátással rendelkezik. Tapasztalatára szükség is lesz, ugyanis a jövőben az igazságügyi tárcához tartoznak majd a kormányon belül az európai uniós ügyek is. Varga Judit a Magyar Nemzetnek adott interjút, melyben beszélt a kormány uniós stratégiájáról, az új poszt felelősségéről és az igazságszolgáltatásban dolgozók bérrendezéséről is. 
Vágólapra másolva!

Varga Judit hatalmas szabadságnak és egyben hatalmas felelősségnek tartja az igazságügyi posztra való jelölést, mint mondta,

Varga úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor az európai ügyekben zajló viták megnyerésében számít rá, illetve

a személyes segítségét kéri ahhoz, hogy az uniós színtéren, elsősorban az Európai Tanácsban a kormányfő hatékonyan tudjon fellépni magyar érdek képviseletében.

A leendő tárcavezető szerint az egyik legnagyobb kihívás a modern kori népvándorlás, a migráció kapcsán a magyar álláspont hathatós képviselete - olvasható a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Varga Judit elmondta, hogy az uniós ügyekért felelős államtitkárként idáig is rálátása volt a magyar uniós politikára, az ő szemszögemből nézve ehhez most hozzárendelték az Igazságügyi Minisztériumot, és a két portfólióelem egyaránt kiemelten fontos.

A kormánypárti politikus azt is elmondta, hogy továbbra is szoros együttműködésre számít a kormánypártok listavezetőjeként május végén európai parlamenti mandátumot szerző, az igazságügyi miniszteri posztról leköszönő Trócsányi Lászlóval, de hozzátette, hogy ez fordítva is igaz,

– hangsúlyozta az államtitkár.

Varga Judit, leendő igazságügyi miniszter Forrás: Miniszterelnökség/Botár Gergely

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozók bérrendezésére még az ősszel sor kerül, szerinte a bírák illetménye méltatlanul alacsony, amin a kormány szeretne változtatni.

Varga Judit annak kapcsán, hogy ő lesz a kormány egyik legfiatalabb politikusa, úgy fogalmazott:

a miniszterelnök azt mondta, a fiataloké a jövő, és felkészült arra, hogy a kora miatt sokan fogják támadni,

hozzátéve, hogy meg akar maradni annak, aki volt. Kifejtette, hogy a miniszteri rang számos reprezentatív feladattal jár, de mindezt nem szeretné túldimenzionálni. Azt mondta, hogy

Varga Judit miniszteri kinevezésére két héten belül sor kerül.

A miniszterelnök szerda délután egyeztetett a jelölttel, és ez alapján igazságügyi miniszteri kinevezésére tesz javaslatot Áder János köztársasági elnöknek.

Orbán Viktor kezdeményezi Kövér Lászlónál, az Országgyűlés elnökénél Varga Judit kinevezés előtti bizottsági meghallgatását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről