Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több százan tüntettek Sepsiszentgyörgyön az úzvölgyi hősi temető miatt

Sírt rongál egy román férfi az úzvölgyi katonatemetőben, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án.
Vágólapra másolva!
Több száz tüntető vonult az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) felhívására csütörtök délután Sepsiszentgyörgy főterére az úzvölgyi hősi temető védelmében, a magyar katonák maradványai fölé ortodox kereszteket helyező moldvai Darmanesti (Dormánfalva) által elkövetett kegyeletsértés ellen tiltakozva - számolt be a  Maszol.ro kolozsvári hírportál.
Vágólapra másolva!

A tömegben a többi magyar politikai párt és szervezet, így a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői is jelen voltak.

Többen székely zászlót és tiltakozó táblákat tartottak a magasba, amelyeken Kegyeletsértés, Nem hagyjuk a temetőnket, Védjük meg magunkat, védjük meg Erdélyt, és Mondjon le a prefektus feliratokat lehetett látni

- indította a felszólalások sorát Bálint József, az EMNP háromszéki elnöke.

- mondta a EMNP Kovászna megyei önkormányzati képviselője, Benedek Erika, aki a románok szimbolikus térfoglalásáról beszélt, illetve a kettős mércére és a magyar közösséget ért jogfosztásokra mutatott rá.

Sírt rongál egy román férfi az úzvölgyi katonatemetőben, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án Forrás: MTI/Veres Nándor

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviseletében Tulit Attila szólalt fel, aki szerint az Úzvölgye gyűjtőfogalommá vált, amely magába foglalja az összes erdélyi magyar jogfosztást, így a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyét, az elorzott utcanevek helyzetét, a terrorizmus vádjával bebörtönzött férfiak esetét.

- mondta Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke.

Tiltakozók érkeztek Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Marosvásárhelyről és még Bécsből is.


A sepsiszentgyörgyi tiltakozó megmozdulás végén Incze Zsolt református esperes összefogásra szólított fel. "Ha magyar, ne bántsuk: akkor sem, ha elöljáró, akkor sem, ha más pártnak a tagja! Támogassuk egymást!" - mondta a református lelkész.

Az egyórás tiltakozó megmozduláson végén a több száz résztvevő egymás kezét megfogva imádkozott, majd demonstráció a magyar és székely himnusz eléneklésével zárult - írta a maszol.ro.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről