Hatalmas házak, nyaralók, telkek - Ujhelyi István erősen furcsa gazdagodása

.
Újhelyi István, az Országgyűlés alelnöke az MSZP
Újhelyi István
Vágólapra másolva!
Az egyik legtöbb zavaros ügybe keveredett, jelenleg is aktív baloldali politikus kétségkívül Ujhelyi István. Elég csak a Szeviép-botrányra gondolni.
Vágólapra másolva!

Ujhelyi, aki soha nem volt ott

Az MSZP (egyetlen) újraválasztott EP-képviselőjének, Ujhelyi Istvánnak a vagyona körül is sok bizonytalanság van.

A 2014-es utolsó, országgyűlési képviselőként tett vagyonnyilatkozata szerint Szegeden van egy 135 négyzetméteres háza egy 3780 négyzetméteres telken.

Ennek a háznak 50 százalékban tulajdonosa. Emellett pedig tulajdonában van két badacsonytomaji nyaraló és egy debreceni lakóház is udvarral.

EP-képviselősége óta nem tudunk a vagyonában beállt változásokról, az viszont bizonyos, hogy az elmúlt években sem „szegénykedett”, mivel

köztudott, hogy egy EP-képviselő több mint 2 millió forintnyi eurós tiszteletdíjra, napidíjra, valamint iroda- és utazási költségtérítésre is jogosult, ami még szintén több millió forint értékű lehet.

Budapest, 2018. október 3. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője (k) az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 3-án. Előtte Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, mellette Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő Forrás: MTI/Kovács Attila

Ujhelyi körül a Szeviép-ügy miatt vált forróvá a levegő. Ennek egyik oka az volt, hogy már a büntetőeljárás során többször felmerült a szocialista EP-képviselő neve, mivel

2008-tól 2010-ig heti-havi rendszerességgel 1-20 milliós tételekben juttatták pénzhez a Báló Tamás – Ujhelyi volt sofőrje – által vezetett Szeviép-leányvállalat Biztonsági Üzem Kft.-t.

Több részletben, összesen 400 millió forintról volt szó. Ujhelyi céget is vezető sofőrje ma már a szegedi repülőtér – azaz a Botka vezette önkormányzat cégének – ügyvezetője.

A Biztonsági Üzem Kft. ugyanúgy csődbe ment, mint a Szeviép, de előtte még a cég törzstőkéjét 97 millió forintról 3 millióra csökkentették „veszteségek rendezése miatt”.

A másik rendkívül kínos ügy az volt, hogy idén áprilisban a

Szeviép első fokon elítélt volt vezetője, Baranyi Sándor a Délmagyarnak adott interjújában azt mondta, hogy „2008-ban Ujhelyi István segítségét azzal háláltuk meg, hogy finanszíroztuk szőregi házának a felújítását, ami körülbelül 30-40 millió forintba kerülhetett”.

Ujhelyi István a Szeviép másik vezetőjével, P. Lászlóval Forrás: SzegedMa

Ujhelyi természetesen mindent tagadott, sőt, még egy körbevezetést is tartott a sajtó számára, a fentebb már említett házban.

A botrány azonban nem ült el, mivel Baranyi egy következő interjújában elmondta, hogy a Szeviép az azóta szintén felszámolás alatt álló MABE-ÉPKER Kft.-nek adott 38 millió forintot kölcsönt, és innen ment a pénz Ujhelyi szőregi házára. Ennek alátámasztására pedig bemutatott a portálnak egy engedményezési szerződést is.

Ujhelyi természetesen azóta sem adott értelmes magyarázatot sem a fenti szerződésre, sem Baranyi vádjaira.