Törvényszéki elnökök üdvözölték Handó Tünde megerősítését

SZIJJÁRTÓ Péter; HANDÓ Tünde
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke sajtótájékoztatón beszél, miután együttműködési megállapodást írt alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel Budapesten.
Vágólapra másolva!
Törvényszéki elnökök közös nyilatkozatban üdvözölték az Országgyűlés keddi döntését, amely megerősítette hivatalában Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét.
Vágólapra másolva!

Az aláírók az MTI-hez eljuttatott dokumentumban úgy fogalmaztak,

a törvényhozás példa nélküli közjogi döntésével elismerte az OBH elnökének és a bírói karnak az elmúlt nyolc évben elért igazságszolgáltatási eredményeit.

Egyúttal történelmi lehetőséget teremtett arra, hogy a magyar bíróság teljesen elfoglalhassa az alaptörvényben meghatározott méltó helyét a hazánkért és szuverenitásunkért munkálkodó államhatalmi ágak között.

A nyilatkozatot jegyző törvényszéki elnökök szerint az Országgyűlés döntésével megszűnt az Országos Bírói Tanács (OBT) közjogi hitelessége és legitimitása. Egyúttal felszólították az OBT tagjait, hogy ne veszélyeztessék a magyar bírósági szervezet jövőjét, és "lemondásukkal nyissák meg a bírói kar békés egységéhez, egyúttal a bírósági szervezet korszakos eredményességéhez vezető utat".
Felhívták a figyelmet arra is, hogy

az Országgyűlés döntését mindenkinek, így a bíráknak is tiszteletben kell tartaniuk.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A közleményt a húszból 13 törvényszék elnöke – balassagyarmati, Budapest környéki, debreceni, egri, győri, gyulai, kecskeméti, miskolci, nyíregyházi, szegedi, szombathelyi, tatabányai, veszprémi –, valamint a Debreceni Ítélőtábla elnöke írta alá.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) indítványozta azt, hogy Handó Tündét fosszák meg tisztségétől. Az Országgyűlés azonban – az igazságügyi bizottság állásfoglalásával összhangban – 54 igen szavazattal, 120 nem ellenében úgy határozott, hogy nem fosztja meg hivatalától az OBH elnökét.