Tarlós: Nekem Kálmán Olgáról leginkább semmi nem jut eszembe

TARLÓS István SZEMÉLY Közéleti személyiség foglalkozása politikus főpolgármester SZELLEMI TEVÉKENYSÉG előad
Budapest, 2018. június 15. Tarlós István főpolgármester beszédet mond a főváros és a Mol-csoport közötti stratégiai megállapodás aláírásán a Városházán 2018. június 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ritkán látott, stand-up elemekkel tarkított, valóságos aranykeretes beszélgetés bukkant fel a Magyar Hírlap hasábjain csütörtök reggel. Az interjút Tarlós István főpolgármester adta, aki makacs közönnyel, tökéletes időzítéssel beszúrt humor bonbonokkal és rezzenéstelen arccal ment végig ellenzéki roncsderbin és annak szereplőin.
Vágólapra másolva!

Kezdésként azt a kérdést kapta, izgul-e az előválasztás második fordulója miatt. A válasz már-már a tökéletesség határát súrolta.

Nemhogy az előválasztás, az őszi önkormányzati választás miatt sem izgulok. Ami az előbbit illeti: sok mindent elárul, hogy az egyik ellenzéki internetes újság a minap azt írta: sunnyogok. Felvetették ugyanis, hogy képzelem, hogy nem indultam az ellenzéki előválasztáson. Ez sok mindent elárul a szellemi színvonalról. Egyébként az előválasztás szimpla agitprop tevékenység, egyszerűen az a célja, hogy megpróbálják átárazni a szereplőket.

Utána megkérdezték Tarlóstól, mit is gondol potenciális kihívóiról. Talán ez volt interjú legerősebb része, a főpolgármester kíméletlen humorával végigvette a casting résztvevőit. Egetverő hiba lenne belenyúlni mondataiba, ezért változtatás nélkül közöljük azokat.

Kálmán Olga:Róla egyszerűen semmi nem jut eszembe. Illetve annyi látszik, hogy még az önkormányzati törvényt sem lapozta át.”

Kerpel-Fronius Gábor:Ami a momentumos jelöltet illeti, fogalmam sincs, kicsoda, és nem találkoztam olyan emberrel sem, aki ismerné. Annyit tudunk róla, hogy kisvállalkozó, még külsős bizottsági tag sem volt soha sehol. Ugyanakkor nem egy szerény ember, paramétereihez képest elég bátran nevezte agyhalottnak a tőle különbözőképpen gondolkodókat, illetve fantáziátlan ügyintézőnek a Budapesten hatszor polgármesternek választott főpolgármestert.”

Karácsony Gergely:Karácsony Gergelyt ismerem a legjobban. Első ciklusos kerületi polgármester, elvileg képviselő a Fővárosi Közgyűlésben is, ám gyakorlatilag sem a testületi, sem a bizottsági munkában nem vett részt. Zuglóban közben teljes a káosz, májusban még adósságrendezési eljárást is kezdeményezett az önkormányzat ellen egy beszállító, ami példátlan. Annyit tudni még Karácsony Gergelyről, hogy számos párt és koalíció kezdeményezője és szétrobbantója volt. Számos pozícióra bejelentkezett, és nem egy nagy igazmondó. Közben – Kálmán Olgához hasonlóan – olyanokat ígér, amiket nincs jogi lehetősége betartani. Érdekesség még, hogy Gyurcsány Ferenc hol az egekbe emeli, hol megrugdossa.”

Az ellenzék programalkotási képességeire is kitérve megállapította, az előválasztáson részt vevők programjának egy része vagy folyamatban van, vagy megvalósíthatatlan. Mindkét leírás leginkább Kálmán Olgára illik, azonban Tarlós ezúttal nem nevezte meg, kire gondol. „Mit tud felmutatni ezzel szemben az ellenzék, mármint a handabandázáson és a tévészékházban is bemutatott cirkuszi jeleneteken kívül? Milyen személyiségei vannak?” – tette fel összegző kérdését a politikus, hozzátéve, hogy számára az előválasztással kapcsolatban a huszonegy is páros. „A választópolgárok pedig nem hülyék, hogy ne látnának át a szitán” – tette hozzá.

Tarlós úgy látja, hogy a baloldalt néhány éve Gyurcsány Ferenc szedte szét, most pedig közel állunk ahhoz, hogy megsemmisítse az MSZP-t, és gyakorlatilag már átvette az ellenzék vezetését.

Tegnap a Századvég Alapítvány az ellenzéki előválasztások végéhez közeledve nyilvánosságra hozta legfrissebb mérését, ami szerint Tarlós Istvánra a válaszadók 50 százaléka voksolna. A kutatás kiemelte, jelenleg Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki jelölt a maga 21 százalékával, utána következik Kálmán Olga 15 százalékkal. Az alsóházban foglal helyet Puzsér Róbert (8 százalék) és Kerpel-Fronius Gábor (6 százalék).

Budapest, 2018. június 15. Tarlós István főpolgármester beszédet mond a főváros és a Mol-csoport közötti stratégiai megállapodás aláírásán a Városházán 2018. június 15-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A főpolgármester a beszélgetés során kitért a 2010 óta elért budapesti eredményekre is:

  • módosították az Alstom- és egyéb metrószerződéseket,
  • felújították a 3-as metrószerelvényeket is, és immár a második szakaszában jár a pályafelújítás,
  • meghosszabbították és felújították az 1-es és a 3-as villamost, Budapestet csaknem száz százalékban csatornázták. Hozzátette, 2002 és 2010 között egy méter csatornát nem épített a főváros,
  • átadták a budai fonódót,
  • a Római-parton épül a pünkösdfürdői magasítás, illetve az Aranyhegyi-árok több mint két kilométer hosszú védműve,
  • a BKV járműállományának nagy részét, több mint ezer buszt lecserélték,
  • visszaszerezték a vízműveket,
  • rendbe tették a Széll Kálmán teret,
  • épül az állatkert, a Pannon Park, a Biodóm,
  • felújították a Margitszigetet,
  • nemzetközi szintű fürdőrekonstrukciókat valósítottak meg,
  • új szmogrendeletet is alkottak,
  • befejezés előtt áll a tízezer fa ültetését célzó program,
  • jelentős kerékpáros-fejlesztések történtek az érintettek elismerésével,
  • elfogadták az új, hosszú távú mobilitási tervet, és
  • a napokban adják át a III. kerületben a Holdudvart, a XXII. kerületben pedig a Duna-parti sétányt,
  • visszaszerezték, sőt növelték a kulturális taopénzeket,
  • jelenleg folyik a rakpartok tervezése, koncepció készült a barnaövezetek újrahasznosítására.