Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ez a Tóra megújulásának az ünnepe

Vágólapra másolva!
Darvas István főrabbi és Toronyi Zsuzsa, a Zsidó Múzeum vezetője beszéltek a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Sávuot ünnepéről, a szokásokról, de szóba került még a Múzeumok Éjszakája is.
Vágólapra másolva!

A főrabbi a Jeruzsálem nap kapcsán, amikor is az izraeliek 52 évvel ezelőtt ezen a napon egyesítették az újkori zsidó állam fővárosát arról beszélt, hogy ezzel a nappal lett teljes a Függetlenség Napja Izraelben, hiszen – mint kiemelte, a zsidó nép történelmében nem születettek olyan helyzetek, ami rögtön egy adott helyzet megoldását hozták volna. Ez a vallási ünnepekre is igaz, példaként hozva fel Pészah és Sávuot viszonyát, az első ünnepen a megkezdődött kivonulási folyamatról emlékeznek meg, ami végül a Tóraadással, Sávuot ünnepén teljesedett be.

Toronyi Zsuzsa ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy az 1967-es eseményekről jóval később sikerült beszerezni dokumentumokat, de a múzeum korábban kapott sok mindent, például a jeruzsálemi magyar hitközségtől, ám az is igaz, azokban az években, a Izrael Állam megalakulása utáni évtizedekben politikai okokból a múzeum nem tudott gyűjteni emlékeket.

A főrabbi beszélt Sávuot ünnepéről, amit megelőz egy Szombat, amikor is a zsinagógákban megkezdik Mózes IV. könyvének az olvasását, amikor a Sábát kimegy, akkor rögtön beköszönt a Tóraadás ünnepe. Hozzátette, ez az ünnep sem egy befejezett folyamat, hiszen a Tóraadás a mai napig is tart.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről