Böjte Csaba: Csak elhangzott Ferenc pápa előtt százezer torokból a székely himnusz

FERENC pápa
Csíksomlyó, 2019. június 1. Ferenc pápa (j) szentmisét pontifikál a csíksomlyói hegynyeregben, Erdélyben 2019. június 1-jén. A katolikus egyházfő háromnapos pasztorális és ökumenikus apostoli látogatáson vesz részt Romániában. Balra Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
A magyar himnusz eléneklése a román miniszterelnök előtt egyértelműen egy új világ kezdete lehet - minderről Böjte Csaba atya beszélt a pápalátogatást követően a Pesti Srácoknak. Erdő Péter bíboros-prímás szerint Ferenc pápa egy élő vallásossággal találkozhatott Csíksomlyón. 
Vágólapra másolva!

Első alkalommal látogatott el Erdélybe a római katolikus egyház vezetője, Ferenc pápa a pünkösdi héten. Egy héttel a hagyományos csíksomlyói búcsú előtt misézett a somlyói nyeregben. Ferenc pápát több mint százezer ember várta, és mivel hivatalosan a román állam látta vendégül, a misén több miniszterével együtt részt vett Viorica Dăncilă kormányfő, Magyarországot mások mellett Áder János köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte.

Zarándokolni azt jelenti, hogy mint nép hazatérünk – jelentette ki beszédében a pápa, akinek miséjét kiegészítették az erdélyi magyar és a román egyházi méltóságok is anyanyelvükön. Ferenc pápa utalt a történelmi sebekre, és megbékélést hirdetett az Erdélyben élő népek között.

Élő vallásosság

A PestiSrácok.hu helyszínen tartózkodó stábja Ferenc pápa látogatása után annak jelentőségéről kérdezte Erdő Péter bíborost, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érsekét, a látogatásra ezer gyermekkel érkező Böjte Csaba atyát, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Soltész Miklóst, az Emmi államtitkárát, illetve a pápai vizitre érkezett anyaországi, és erdélyi zarándokokat.

Erdő Péter azt mondta:

Ferenc pápa nagyra értékelte az itteni emberek hitét, hogy a szakadó eső ellenére is kitartottak – mondta az esztergom-budapesti érsek. Egy élő vallásossággal találkozhatott a szentatya – tette hozzá.

Ferenc pápa szentmisét pontifikál a csíksomlyói hegynyeregben, Erdélyben 2019. június 1-jén. A katolikus egyházfő háromnapos pasztorális és ökumenikus apostoli látogatáson vesz részt Romániában. Balra Jakubinyi György gyulafehérvári érsek Forrás: MTI/Veres Nándor

Böjte Csaba: A nagykorúság felé haladunk

Böjte Csaba azt mondta, hogy Csíkszeredában nőtt fel, és nagymamája mindig azt mondta, hogy szombaton kisüt a nap, mert a Szűzanya kimossa a kis Jézus ruháját, hogy vasárnapra megszáradjon.

Úgy véli, jó irányba mennek a dolgok, és nemcsak a pápalátogatás miatt, hanem azért is mert az EP-választáson a nagy viták ellenére nem mentek ki a tankok az utcára, és vér sem folyt. Az emberiség úgy tűnik, a nagykorúság felé halad – tette hozzá. Böjte Csaba szerint a magyar himnusz eléneklése a román miniszterelnök előtt egyértelműen egy új világ kezdete lehet.

Megbékélés

Péter utódával voltunk itt, ez egy csoda – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Ha sokan imádkoznak együtt, és a Szűzanya oltalmába helyezzük a népünket, akkor megtalálhatjuk a kapcsolatot és a kibékülést a magyar és a román nép között – minderről már Soltész Miklós beszélt. Az Emmi államtitkára szerint Ferenc pápa is felidézte, hogy az itt élő nemzetek nem mindig barátként tekintettek egymásra, de a székelyek 50, 100 és 200 év múlva is itt lesznek – tette hozzá.