Az Országgyűlés megerősítette Handó Tündét

Handó Tünde interjú portré bíróság Handó Tünde interjú
Handó Tünde interjú
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés megerősítette tisztségében Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét. 
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés megerősítette a tisztségében Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét. A képviselők közül 120-an szavaztak a megerősítésre.

Megerősítették Handó Tündét Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága korábban indítványában azt javasolta a képviselőknek, hogy Handó Tündét ne fosszák meg az OBH elnöki tisztségétől, amit az OBT május 8-án egyebek mellett az OBH elnökének kinevezési gyakorlatára és az előterjesztések benyújtásának megtagadására hivatkozva kezdeményezett.

Handó Tünde jelezte, áll bármilyen vizsgálat elé, azok ugyanis visszaigazolják majd, hogy mindig betartotta a törvényeket, és tisztességesen végezte a munkáját.

Az OBH azt közölte, hogy minden megyéből kiálltak Handó Tünde mellett, és elítélték az OBT "radikális lépését".

Az igazságügyi bizottság által előterjesztett határozat azt írja: „az OBH elnöke minden felvetett kérdés esetében részletekbe menően tájékoztatta az OBT-t az általa hozott döntésekről és azok indokairól, ugyanakkor az OBH elnökének válaszait, hivatkozásait az OBT nem vizsgálta, nem értékelte, nem mérlegelte, határozatában azokra nem tért ki."

Az OBT ugyanakkor megsértette az Alaptörvényt, mert „határozatának meghozatalában legalább két olyan OBT-tag is részt vett, akik korábban eredménytelenül pályáztak magasabb bírói álláshely, illetve bírósági vezetői pozíció betöltésére, és legalább egy tag az OBH elnökével szemben bírósági eljárást is indított". Ez pedig elfogultságot jelent.

Kitüntetést kapott Handó Tünde

Időközben Polt Péter elismeréseket és pályadíjakat adott át az ügyészség ünnepnapján, vagyis az első ügyészi törvény 1871. június 10-ei kihirdetésének évfordulóján. A legfőbb ügyész Magyarország Ügyészségével kialakított kiemelkedő és hatékony szakmai együttműködéséért Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke részére Pro Cooperatione Emlékérmet adományozott.