Kiszabadultak a börtönből a kaposvári diák gyilkosai

Tíz év után szabadulhatnak a kaposvári diákgyilkosság elkövetői (18+)
Vágólapra másolva!
Tegnap hagyhatta el a szombathelyi börtönt az a két fiú, akik 2008-ban brutálisan megkínozták és megölték egyik osztálytársukat egy Kaposvárhoz közeli tónál.
Vágólapra másolva!

Az áldozat és a gyilkosai nemcsak osztálytársak voltak, de egy padban is ültek és egy ideig jó barátoknak is tartották magukat.

Egy idő után viszont elkezdett megromlani a kapcsolatuk, aminek az egyik oka az volt, hogy az áldozat, Szabó József egyre jobb jegyeket kapott a neves kaposvári iskolában, a Táncsics Mihály Gimnáziumban. A két, gyilkosság idején 16 éves fiú szerint egyre elutasítóbban, agresszívan és nagyképűbben viselkedett velük.

Azt állították, hogy eltávolodott tőlük, ők pedig féltek tőle, ezért eldöntötték, hogy bosszút állnak egykori barátjukon.

A tervükről beszéltek két másik osztálytársuknak is, de azok nem vették őket komolyan.

A két fiú nekilátott a terv megvalósításához. Egy elhagyatott helyen lévő tóhoz csalták a nagyatádi osztálytársukat. Azt mondták neki, hogy találtak egy második világháborús puskát és meg akarják neki mutatni. A puska nem volt ott, kövek, véső és fadarabok viszont voltak.

Ezekkel verték meg brutálisan az osztálytársukat a kamaszok.

A 16 éves fiú az életéért könyörgött, de nem hatotta meg a másik kettőt. Sőt! A fejére egy betondarabot dobtak, amitől az áldozat elvesztette az eszméletét.

Ezután fogták, és a tóba dobták a még életben lévő fiút. Szabó József halálát fulladás okozta.

Forrás: TV2

A gyilkosság után a fiúk még beültek az óráikra, mintha mi sem történt volna. Amikor a nagyatádi kamasz nem érkezett haza, a szülei aggódni kezdtek és értesítették a rendőröket. Keresni kezdték a fiút, de csak négy nap után találták meg.

A keresésben az egyik gyilkos is részt vett: egyik osztálytársával ketten mentek a tóhoz, és amikor ott megtalálták a holttestet, felhívta az apját, aki kihívta a rendőröket.

Két nappal később már bilincs került a gyilkosok kezére: kiderült, hogy mi történt, ők pedig beismerő vallomást tettek. Az egész ország felháborodott a kegyetlen gyilkosságon, a gimnázium diákjait pedig pszichológusok kezelték.

Forrás: MTI

A két gyilkost végül 14 év börtönbüntetésre ítélték. Sem a bíróság, sem a szakértők nem találtak más magyarázatot a gyilkosságra, mint azt, amit a fiúk is elmondtak:

Enyhítő körülményként vették figyelembe a beismerő vallomásokat, hogy megbánást tanúsítottak és bocsánatot kértek az áldozat szüleitől. Ugyanakkor azt, hogy előre kitervelték és részegen követték el a gyilkosságot, súlyosbító körülménynek tekintették.

Az ítélet szerint már egy hónappal korábban kitalálták, hogy mit fognak tenni, felderítették a tó környékét, és még azt is begyakorolták, hogyan végeznek az osztálytársukkal.

Szabadulásuk után tanulni és dolgozni akarnak

2019-ben, az első fokon eljáró bíróság április 8-án döntött arról, hogy a két fiatalt helyezzék szabadlábra. Az indoklásban elhangzott, hogy a gyilkosság előtt büntetlen előéletűek voltak az akkor 16 éves kamaszok. A börtönt összesen negyvenhatszor hagyhatták el, egyikük harmincháromszor, a másik pedig negyvenhatszor részesült jutalomban, és nem volt fenyítésük sem. Az érettségit 4,2 és 4,4-es átlaggal tették le, és mindketten dolgoztak a börtönben.

A meggyilkolt fiú családjának összesen 8 millió forintot fizettek ki.

– mondta el korábban a Borsnak a meggyilkolt fiú anyja.

Az igazságügyi pszichiáter szerint pozitívan változott a két fiú személyisége és agressziót sem mutatnak.

Az egyikük gépészmérnöknek akar tanulni, a másik pedig dolgozni szeretne, hogy pénzt gyűjtsön a tandíjra. Utóbbi kifestette a börtön kápolnáját és a mentőállomás gyerekváróját is. Pártfogó felügyelőjük szerint mind a lakhatásuk, mind a kapcsolattartás biztosított, és munkát is fognak találni. A másodfokon eljáró Szombathelyi Törvényszék helyben hagyta a Szombathelyi Törvényszék BV Csoportjának végzését, így a két fiú feltételes szabadságra bocsájtható. A Bors úgy tudja, hogy a kaposvári gyilkosok tegnap el is hagyták a börtönt, ma már otthon vannak a szüleikkel együtt.