Tarlós István: Budapest is hozzájárul a Notre-Dame felújításához

Párizs, 2019. április 16.
Tűz emészti a párizsi Notre-Dame székesegyházat 2019. április 15-én. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és
Párizs, 2019. április 16. Tűz emészti a párizsi Notre-Dame székesegyházat 2019. április 15-én. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete. MTI/AP/Thibault Camus
Vágólapra másolva!
Tarlós István, Budapest főpolgármestere levelet írt Anne Hidalgóhoz, Párizs főpolgármesteréhez, melyben együttérzését fejezi ki a Notre-Dame székesegyházban pusztító tűzvésszel kapcsolatosan. 
Vágólapra másolva!

A főpolgármester azt írta, mély megrendüléssel értesült a párizsi Notre-Dame székesegyházban pusztító tűzvészről.

Az egyik legszentebb keresztény ünnep, a Húsvét, a Feltámadás ünnepének közeledtével még fontosabb üzenete van az összefogásnak és összetartásnak. Ezért Budapest Főváros mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehetőségeihez mérten támogassa a Notre Dame felújítását - írja levelében a főpolgármester.

Tűz emészti a párizsi Notre-Dame székesegyházat 2019. április 15-én Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Tarlós István hisz abban, hogy összefogással és elkötelezettséggel Párizs városa és a polgárok együtt, erkölcsi erővel felülemelkednek a katasztrófán, és újjáépítik a székesegyházat.

- zárta levelét a főpolgármester.

Az MTI megkeresésére, hogy mekkora összeggel támogatja Budapest az újjáépítést, a főpolgármester azt mondta:

a pénzösszeg nagyságáról azért nem kíván nagy nyilvánosság előtt beszélni,

mert a templomban a misén sem lobogtatja meg, hogy mennyit dob a perselybe.

Ez nem politikai reklám, nem politikai akció, ez sokkal inkább "spirituális és azt is meghaladó" kérdés számára

- közölte.

Tarlós István hozátette, a főpolgármesternek joga van rendkívüli esetekben bizonyos határig pénzösszegekről dönteni. Ez "egy értelmezhető összeg", de nem kíván reklámot csinálni belőle - mondta Tarlós István.

A Notre-Dame gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn, kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.