Szijjártó Péter: A migráció szervezése helyett a visszatelepítéssel kellene foglalkozni

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. április 16. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Pepco beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. április 16-án. A Pepco csaknem 27,2 milliárd forintos logisztikai beruházást telepít Magyarországra, hogy a régió valamennyi országát kiszolgálhassa a Pest megyei Gyálról. A kormány 1,9 milliárd forinttal támogatja a beruházást. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A nemzetközi közösségnek, benne az Európai Unióval és az ENSZ-szel nem a migráció szervezésével és ösztönzésével kellene foglalkoznia, hanem az otthonaikat elhagyó milliók visszatelepítésével – hangsúlyozta Szijjártó Péter az ENSZ Közgyűlésének a szíriai elszámoltathatósági mechanizmusról kedden New Yorkban rendezett vitájában.
Vágólapra másolva!

A magyar külgazdasági és külügyminiszter felszólalásában emlékeztetett arra, hogy Európa déli, délkeleti szomszédságában az utóbbi években erősen destabilizálódott a helyzet, ami miatt milliók menekültek el otthonaikból, sokan közülük külföldre.

A népvándorlási helyzetet tovább súlyosbította Brüsszel migrációt ösztönző politikája.

Mára az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció katonai segítségének köszönhetően elveszítette területe 98 százalékát, amelyeket 2014-ben foglalt el Szíriában és Irakban, így

ideje a migránsok visszatérését ösztönözni, abban segíteni, nem pedig az elvándorlást támogatni, szervezni

– hangsúlyozta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszter kifejtette, hogy a visszatérés eredményességéhez négy feltétel kell: jogi, infrastrukturális, biztonsági és elszámoltathatósági. Utóbbi a bűnismétlés megelőzése végett különösen fontos, nem maradhatnak büntetlenül az emberiesség elleni bűncselekmények, olyan tettek, melyek milliókat űztek el otthonaikból, különben újraindulhat az egész migrációs hullám.

– mondta Szijjártó Péter.

A miniszter felszólalása után találkozott Andrew Gilmourral, az ENSZ főtitkárának emberi jogokért felelős helyettesével.