Így spórolhat meg milliókat a lakásvásárlásnál

eladó lakás, eladó, tábla, illusztráció
Budapest, 2018. szeptember 25. Eladó lakást hirdetnek az erkélyre kitett transzparensek a főváros XIII. kerületében, a Szent István körút egyik régi díszes lakóépületén. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Nem kell minden esetben jutalékot fizetni az ingatlanosnak - ezt állapította meg most a bíróság. Ilyen eset például az, ha a vevő maga talál rá egy eladó ingatlanra. Eddig a gyakorlat szerint az ingatlanközvetítőnek ekkor is járt a jutalék, méghozzá például egy olcsóbbnak számító budapesti lakás után is akár egymillió forint, egy drágább lakás esetben pedig ennek a sokszorosa is. Megkerestünk egy ingatlanszerződésekkel és -tanácsadással foglalkozó ügyvédet, aki arról is beszélt, hogy mit jelent megkerülni az ingatlanközvetítőt.
Vágólapra másolva!

A bíróság egy ügyben megállapította, hogy egy ház eladáskor nem kell a teljes jutalékot kifizetni az ingatlanközvetítőnek, csakis akkor, ha bizonyítottan ő hozta a vevőt – írja közleményében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Vagyis, leegyszerűsítve: ha az adott ingatlant az ingatlanközvetítő árulja, de közben a tulajdonos talál egy vevőt, akkor nem kell kifizetnie a szerződésben rögzített, általában 5 százalék körüli jutalékot.

- magyarázza az ügyvéd, Szabó Gergely.

Forrás: MTI/Jászai Csaba

Ez azt jelenti, hogy nem elég a hirdetést feltenni, hanem azt is bizonyítani kell, hogy a vevő arra az adott hirdetésre ment oda, és nem valahol teljesen máshol látta az eladó lakást, tehát összefüggés van az eladás és az ingatlanos hirdetése között. A közvetítő legfőbb dolga, hogy kapcsolatot teremtsen az eladó és a vevő között.

Ha a tulajdonos és az ingatlanos között kötött szerződésben azt írják, hogy kötelező az eladónak az ingatlanközvetítőhöz irányítani a vevőt, az a bíróság szerint a jóhiszeműség és a tisztességesség követelményét sérti.

Ez ugyanis megakadályozza, hogy a tulajdonos saját maga adja el a házát.

Fontos, hogy a szerződésbe bekerüljön, hogy az eladó bárhol máshol hirdetheti a saját lakását, házát.
Tisztességtelen feltétel az is, ha a szerződésben az áll, hogy a megbízó, vagyis a tulajdonos köteles a nála jelentkezőket az ingatlanközvetítőhöz irányítani. Ezt azért határozzák meg a szerződésben, hogy kiküszöböljék azt, hogy a tulajdonos maga adja el a házát.

- mondja az ügyvéd.

Olyan esetben nem kérhető jutalék semmiképpen, ha az eladónál közvetlenül jelentkezik az érdeklődő, és nem az ingatlanközvetítői hirdetésen keresztül. És azért sem, hogy a saját hirdetésére jelentkezőket továbbküldi az ingatlanosnak.

„Ha megbízó is díjat kap, tehát teljesül a megbízás, akkor abba a költségeit is bele kell venni. Tehát akkor ne kérjen költségtérítést, azt csak abban az esetben lehet kérni, ha nem teljesült a megbízás, ezt a polgári törvénykönyv előírja."

Az ügyvéd azt is hozzáteszi, hogy egy megbízási szerződés esetén a megbízó, vagyis a tulajdonos köteles megtéríteni a költségeit az ingatlanosnak akkor is, ha nem teljesül a megbízás, vagyis ebben az esetben nem sikerül eladni a házat, lakást.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szerződés lejárta után követelhet-e jutalékot? Itt megint csak az a kérdés, hogy az a vevő, aki megveszi a szerződés lejárta után a házat, az hogy odatalált az eladóhoz, az az ingatlanközvetítő munkájának köszönhető-e? Ha igen, kérhet jutalékot, de ha nem, akkor az eladónak nem kell kifizetni a jutalékot.

- mondja Szabó Gergely.

Ebben az esetben, bár a szerződés megszűnt már, de annak ellenére mégis az ingatlanközvetítőnek köszönhető, hogy a vevő és az eladó találkoztak.

„Ha nem kérhetne jutalékot a közvetítő, ha megszűnt a szerződés, akkor elég könnyű lenne megkerülni az ingatlanost. Hiszen ebben az esetben egyszerűen csak fel kellene mondani a szerződést a tulajdonosnak, utána pedig leszerződni az érdeklődővel."

Megkerülésnek pedig az számít, amikor azért, hogy a jutalékot ne kelljen kifizetni az ingatlanosnak, az ingatlanos háta mögött megállapodást köt az eladó és a vevő.

A legegyszerűbb, amikor nem szólnak az ingatlanosnak, hogy szerződést kötnek.

Az ügyvéd szerint kicsit ravaszabb megoldás erre, ha nem közvetlenül az érdeklődővel szerződik az eladó, hanem például valamilyen hozzátartozójával, vagy a cégével. Ez is értékelhető megkerülésnek. Ha az eladó cégével kötnek szerződést vagy a gyerekével, valamelyik szülőjével, akkor az elég egyértelmű.