Már a héten megkezdődik a szúnyogirtás

A szúnyogirtás tudományos módszere,  oxitec
Június óta eddig több mint 600 ezer hektáron irtották a szúnyogokat.
Vágólapra másolva!
Az országos szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, a héten biológiai eljárással megkezdik a védekezést. Első lépésként a Balaton térségében, a Körösök mentén és a Duna alsó szakaszán.
Vágólapra másolva!

Mukics Dániel azt mondta, a munkálatok megkezdése a csapadékossá váló időjárás, így az élőhelyek bővülése miatt vált sürgetővé.

A héten 2200 hektárnyi vízfelületet kezelnek.

A biológiai eljárás során egy baktérium által termelt, fehérjetartalmú folyadékot juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe. A szer kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre ártalmatlan.

Később kémiai anyagok permetezésével is folytatják a szúnyoggyérítést.

A kémiai szúnyoggyérítés kezdetétől folyamatosan közzéteszik a katasztrófavédelem honlapján, hogy melyik napon, melyik településen permeteznek.

A biológiai eljárás során egy baktérium által termelt, fehérjetartalmú folyadékot juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe Forrás: AFP/Justin Sullivan

A szóvivő azt is mondta, hogy

a lakosság a ház körüli tenyészhelyek felszámolásával is sokat tehet a szúnyogok számának csökkentése érdekében.

A vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban ugyanis ezerszámra fejlődhetnek lárvák.

A ház körül javasolt teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatót készített, amely a www.antsz.hu honlapon érhető el.