Egyre nagyobb bajban Márki-Zay Péterék

Márki-Zay Péter
Budapest, 2018. május 1. Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a Momentum Harcra Magyar! Tüntetés a jövőnkért! címmel szervezett tüntetésén a Kodály köröndön 2018. május 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Megtörten, egymás kezét fogva érkezett a bíróságra az a házaspár, amelynek nyolchetes kisbabája hat évvel ezelőtt meghalt. A vád ellenük gondatlanságból elkövetett emberölés, de a tárgyalás közben kiderült, valószínűleg nem őket terheli elsősorban a felelősség. A bíró az egyik korábbi tárgyaláson kemény kérdéseket tett fel az amúgy tanúként idézett bábának, aki nem más, mint Márki-Zay Péter felesége. A tárgyalás egy pontján figyelmeztette is Márki-Zaynét, hogy nem köteles magára nézve terhelő vallomást tenni, ami annak a jele, hogy akár vádlott is lehet belőle (a tanúknak ugyanis kötelező igazat mondani). Az otthonszüléseket bonyolító cégnek évekig személyesen Márki-Zay Péter volt az ügyvezetője. Ahogy azt megírtuk, a cég pénzügyi beszámolói és a honlapján közölt adatok között éles ellentmondás van, a bevétel fele úgy tűnik, egyszerűen eltűnt, így nem is fizettek utána adót. Erre Márki-Zay azóta sem adott életszerű magyarázatot.  
Vágólapra másolva!

A 8 hetesen meghalt Endre szülei az otthonszülést választották. Azt mondták: szerették volna, ha gyereküket és őket is a legkisebb stressz éri. Erre természetesen van is törvényes lehetőség, de

azok a gyerekek, akik nem a kórházban születnek, ugyanolyan ellátást kell kapjanak, mint a többiek. Erről pedig annak a cégnek kell gondoskodnia, aki a szülést levezető szülésznőt (magyarul bábát, azaz nem orvost) alkalmazza.

A szülést, A Te Szülésed Kft. vezényelte le. A kft. vezetője akkor Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely jelenlegi álfüggetlen polgármestere volt, a szülést pedig a felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia vezette le.

Az biztos, hogy

a kisbaba nem kapott K-vitamint a születése után. Pedig, ahogy minden más gyereknek, neki is kellett volna.

A K-vitaminban véralvadásgátló van. Ha ezt megkapja a csecsemő, szinte biztosan nem kapott volna agyvérzést, amelybe belehalt.

Márki-Zay Péter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Sem Márki-Zayné, sem a védőnő nem szólt arról, hogy milyen veszélynek van kitéve a gyerek azzal, hogy nem kapta meg a megfelelő vitamint.

A bíró fontosnak tartotta nagyon határozottan megjegyezni egy korábbi tárgyaláson, hogy a vonatkozó irányelv szerint be kellett volna adni a K-vitamint.

Márki-Zayné Vincze Felícia egy korábbi tárgyaláson azt mondta, hogy csak akkor adja be a csecsemőnek a K-vitamint, ha a szülők valahonnan szereznek. Ő maga pedig meglehetősen abszurd nézeteket vallva még arról is beszélt, hogy valahol azt hallotta, hogy a K-vitamin rákot okoz. Kiderült, hogy Márki Zayné nyolc éve úgy vezet le otthonszüléseket, hogy nem ismeri az otthonszülésre vonatkozó irányelveket - ezt maga sem tagadta.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A mai tárgyalási napon tanúként hallgatták meg a család gyerekorvosának asszisztensét, akit arról kérdezett a bíró, mikor ért a család a rendelőbe, és ott a háziorvos mit mondott neki. Ez utóbbiról az asszisztens érdemi információt nem adott, azt mondta, adminisztrációs feladatokat végzett, nem figyelt a beszélgetésre. Egy korábbi vallomásában azt mondta, hogy a doktornő megkérdezte a szülőket, hogy kaptak-e K-vitamint, amire a válasz nemleges volt.

Márki-Zayné dokumentálta, hogy a csecsemő nem kapta meg a vitamint, viszont a család elmondása szerint sem a hódmezővásárhelyi polgármester felesége, sem a védőnő nem tájékoztatta arról őket, hogy mi lehet ennek a következménye.

A kisbaba 2013. január 1-én lett rosszul, és egy hét után halt meg.

Az orvosszakértők szerint a kisbaba kétoldali agyvérzésben halt meg, amit vérzékenység okozott. A vérzékenységet pedig a K-vitamin hiánya okozta. A szakértők szerint ekkor - január elsején - már senki nem segíthetett a gyereken.

A halott baba édesanyjának ügyvédje a felelősség kérdésére azt mondta:

Az, hogy ezek után az ügyészség tesz-e lépéseket ezzel kapcsolatban a szakértői
vélemények alapján, az csak az ő kompetenciájukba tartozik - teszi hozzá Várdai Viktória Jáde.

Várdai Viktória Jáde, az édesanya ügyvédje Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ahogy mondja, még csak az sem számít, hogy a K-vitaminnal kapcsolatban mit szeretett volna a család, hiszen a jogszabályok nem rájuk, hanem a bábára vonatkoznak.

Az ügyvédnő azt is mondja, mindenkinek be kell tartania a szakma szabályait, mindenkinek a hatáskörét meg kell tartani, ez nem érzelmi kérdés.

Az Origo kérdésére, hogy mondhatjuk-e, hogy a szülést levezető Márki-Zayné a felelős, azt válaszolta, ezt majd megállapítja a bíróság, de egyértelmű, hogy kire milyen szabályok vonatkoznak, és azokat a szabályokat be kell tartani. Egy választás van, ha a bába ezzel nem ért egyet, akkor nem folytatja a tevékenységet.

Ez azonban Márki-Zay Péter és felesége esetében nyilván szóba sem jött, hiszen nagyon jó üzlet volt számukra az otthonszülés.

Ahogy azt az Origo írta meg elsőként, a hódmezővásárhelyi polgármester és felesége, Vincze Felícia A Te Szülésed Kft. cégének pénzügyi beszámolói nem tükrözik a valóságot, elrejtik a bevételek majdnem felét.

Vélhetően

Márki-Zayék célja az volt, hogy a bevételek egy része után ne kelljen adózniuk.


Ez pedig adóelkerülésnek minősül.

2017-ben például 68 szülést vezetett le a bábacég, ez a 180.000 Ft-os fix áron számítva 12.240.000 Ft-os árbevétel. Ehhez képest a cégjegyzékben elérhető árbevételük 6.501.000 Ft, vagyis közel a fele eltűnt az elvileg 68 szülésből összejött árbevételnek, egészen pontosan 5.739.000 Ft.

Sőt, büntetőjogi kategóriaként a költségvetési csalás, illetve a számvitel rendjének megsértése gyanúja is felmerülhet, ahogy azt Erdős Gergely, a Századvég elemzője az Origónak levezette.

A tárgyalás júniusban folytatódik.