Márki-Zay Péter titkolózott, ezért a helyi Fidesz kivonult a pénteki testületi ülésről

Márki-Zay Péter
Hódmezővásárhely, 2018. május 29. Márki-Zay Péter (független) polgármester és Varga Ildikó jegyző a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2018. május 29-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Szerdán a Magyar Államkincstár Márki-Zay Péterék mulasztása miatt befagyasztotta a hódmezővásárhelyi önkormányzat finanszírozását, ami miatt rendkívüli ülést tartottak péntek reggel a városban. A helyi Fidesz-KDNP szeretett volna tájékozódni az ügyben, a hódmezővásárhelyi polgármester azonban nem volt együttműködő, így a kormánypárti képviselők kivonultak az ülésről. Botrány és idő előtt befejeződött közgyűlés: Márki-Zay ismét saját érdekei mentén politizál úgy is, hogy a tét ezúttal a település működőképessége. 
Vágólapra másolva!

Mostanában látványosan gyülekeznek a viharfelhők Márki-Zay Péter felett, hiszen amellett, hogy sorozatban veszti el az ellene indított pereket, szerdán az Államkincstár bejelentette, hogy a polgármesteri hivatal mulasztása miatt befagyasztotta a – nevetséges módon hekkertámadással védekező – hódmezővásárhelyi önkormányzat finanszírozását. Mivel az ügynek van egy meglehetősen kellemetlen éle, így Márki-Zay rendkívüli közgyűlést hívott össze péntek reggelre, az ülésen pedig parázs vita volt.

Márki-Zayék hibáztak

„A város és a polgármesteri hivatal korábban soha nem került ilyen helyzetbe, nem fordult elő, hogy felfüggesztették volna az önkormányzat finanszírozását” – szögezte le Hegedűs Zoltán, a helyi Fidesz-KDNP frakcióvezetője az ülésen, aki hozzátette, hogy

történtekért a felelősség elsősorban a polgármesteri hivatalt vezető jegyzőt terheli.

A politikus éppen ezért azt kérte, hogy bocsássák a képviselők rendelkezésére az önkormányzatnak külső informatikai szolgáltatásokat végző cégekkel kötött szerződéseket. Mivel ennek Márki-Zay Péter polgármester nem tett eleget, a többséget alkotó Fidesz-KDNP elhagyta az ülést, így határozatképtelenné vált a testület.

A Márki-Zay vezette önkormányzat részéről ketten is felszólaltak a vitán: Bárány Béláné, a polgármesteri hivatal közgazdasági irodájának vezetője elmondta, hogy hekkertámadás történt, valamint Varga Ildikó jegyző is élt a lehetőséggel, hogy elmondja, hekkertámadás történt.

Hódmezővásárhely, 2018. május 29. Márki-Zay Péter (független) polgármester és Varga Ildikó jegyző a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2018. május 29-én Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A helyi kormánypártok azonban nem elégedtek meg ezzel a magyarázattal, miután kivonultak az ülésteremből, Hegedűs a Promenad tudósítása szerint azt mondta újságírók előtt, hogy

  • a polgármesteri hivatal tavaly december 1-jén kötött szerződést egy céggel havi négymillió forintért informatikai szolgáltatások elvégzésére.
  • a támadás napján újabb, hasonló szerződést kötöttek egy másik céggel, kilencmillió forint értékben.

A kormánypárti frakcióvezető úgy fogalmazott, erős a gyanú arra, hogy

ezeket a szerződéseket a jogszabályokat megkerülve kötötték, és elképzelhető, hogy a megbízások Márki-Zay Péter vagy a pártja online marketing céljait szolgálják.

A politikus közölte, Márki-Zaytól hétfő délutánig várják a dokumentumokat, ha nem kapják meg azokat, feljelentést tesznek.

Mint ismert, szerdán a Magyar Államkincstár befagyasztotta a vásárhelyi polgármesteri hivatalnak címzett kifizetéseket, mert a városháza háromszori felszólítást követően sem tudott elszámolni a tavalyi normatív támogatással. Az eredeti határidő március 10. volt, a beszámolót végül április 23-án küldték el.

Vesztes perek

Egészen biztos, hogy nem a keddi és a szerdai volt élete napja Márki-Zay Péternek, aki a MÁK közleménye mellett, három pert vesztetett el a bíróságon. Ugyanis tegnapelőtt a helyi kórház jó hírnevét sértő kijelentései mellett két másik ügyben is elmarasztalta a Szegedi Ítélőtábla. A táblabíróság a polgármester egy helyi vállalkozóról és a város korábbi aljegyzőjéről tett – önkormányzati ingatlanok értékesítését érintő – valótlan kijelentéseiről állapította meg jogerős döntésével, hogy azokkal a politikus megsértette a felperesek jó hírnevét. A három hazugságért összesen 2 millió forint sérelemdíj fizetésére kötelezte őt a bíróság, amit, hogy össze tudjon szedni, kalapozásba kezdett ismerősei, támogatói körében.