Lezárják a BAH-csomópontot, hatalmas káosz lesz a közlekedésben Budán

Második világháborús bombára bukkantak Budapesten  tűzszerész
Vágólapra másolva!
Több, második világháborús robbanószerkezetet találtak még a múlt héten Budapesten, a Koltai Jenő Sportcentrum területén építkezés közben. Szerdán reggel 8 órától, amíg a tűzszerészek hatástalanítják, esetleg elszállítják a bombákat, fél kilométeres körben kiürítik a területet, emellett több utat és utcát is lezárnak, buszok, villamosok járata módosul. A hatóságok azt kérik, hogy szerda reggel mindenki időben induljon útnak, és kerüljék el a BAH-csomópont környékét.
Vágólapra másolva!

A sportcentrum közelében talált robbanószerkezeteket április 10-én, szerdán reggel hatástalanítják vagy elszállítják.

A művelet idejére 500 méteres sugarú körben kiürítik a területet, és lezárják a fogalmat reggel 8 órától.

Az érintett területet az ott élőknek és a környék dolgozóinak is el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás befejezése után térhetnek majd vissza. Az alábbi, részben nagyon forgalmas területeket érinti a lezárás:

  • BAH-csomópontot,
  • az Alkotás utcát a Csörsz utca és a Hegyalja út között,
  • a Hegyalja utat az Alkotás utcától az Avar utcáig,
  • az Avar utcát a Hegyalja út és a Csörsz utca között, valamint
  • a Csörsz utcát az Avar utca és az Alkotás utca között.

Valamint ennek a területnek a külső határain kívül még található egy 50 méteres zóna, ami látható ezen a térképen:

Forrás: BKK.hu

Az érintett ingatlanok:

  • Csörsz utca 1., 3., 5., 7., 9., 11., 13., 15., 17-21., 23-25.
  • Avar utca 2/a. és 2/b, valamint a 31/a és 31/b
  • Hegyalja út 28., 30., 34-36., 42., 44., 46., 48., 50., 52., 54., 58., 60., 62., 64.
  • Szittya utca 3., 4.
  • Társ utca 1., 2., 3., 4.
  • Otthon utca 1., 2., 3., 4., 6., 8., 10.
  • Schweidel utca 1.
  • Jagelló utca 2., 4.

Akiknek nincs hova menniük, a kerületi önkormányzat befogadóhelyet biztosít, valamit a folyamatos ellátásra szorulók szállításáról és ellátásáráról is gondoskodnak.

– írja a Kormányhivatal.hu.

Az autósokat is nagyban érinti a lezárás,

az M1-es és M7-es autópálya irányából érkezőknek azt javasolják, hogy a Nagyszőlős utca, a Petőfi híd irányába menjenek.

További lehetőség lehet még a Villányi út használata, valamint az agglomerációból érkezőknek, ha a pesti oldalra tartanak, az M0-s használata. A hidak közül a Petőfi és a Rákóczi hidat javasolják.

Reggel 6 órától délután 4-ig tilos a parkolás a Budapesti Kongresszusi Központ oldalában található kiépített parkolóhelyeken a Hegyalja út és a központ parkolójának bejárata között.

Pokorni Zoltán, XII. kerület polgármestere elmondta, hogy a kiürítés 2600 lakót és több mint 4000 dolgozót érint. Arra kérte a közlekedőket, hogy szerda délelőtt kerüljék el a BAH-csomópontot. Sztanyó István kerületi rendőrkapitány elmondta, hogy a kiürítendő területen lakóingatlanok, irodaházak, bevásárlóközpont és szállodák is vannak. A területet reggel nyolc órakor zárják, ami azt jelenti, hogy a területre bemenni nem lehet, csak távozni onnan.

Debrődi Péter megbízott tűzszerész műveleti főnök elmondta, hogy a sportcentrum területén az építkezés során hat különböző robbanótestet találtak. A két legnagyobb tömegűnek el kell távolítani a gyújtószerkezetét a biztonságos elszállításukhoz. Az egyik egy száz kilogrammos tüzérségi lövedék, a másik pedig egy ötven kilogrammos légibomba. A kiürítés szükségességéről azt mondta, hogy egy esetleges nem várt robbanás esetén a kijelölt területen belül a felrobbanó robbanótestek repeszei súlyos, vagy akár halálos sérüléseket is okozhatnak.

Mi lesz a tömegközlekedéssel?

Miután kiürítették a teljes területet, várhatóan 9 és 11 óra közötti időszaktól a villamosok és buszjáratok rövidített vagy módosított útvonalon fognak közlekedni.

Aki Kelenföldről vagy Újbudáról utazna a belváros felé, annak az M4-es metrót ajánlja a BKK, valamint a Kelenföldi vasútállomásról induló, Déli pályaudvarig közlekedő vonatokat. Az érintett járatok útvonala így változik a hatástalanítás idejére:

  • a 17-es és a 61-es villamos a Móricz Zsigmond körtér és a Déli pályaudvar között az 56-os villamos vonalára terelve, a Bartók Béla út–Szent Gellért rakpart–Krisztina körúton keresztül közlekedik. 61A jelzéssel a Móricz Zsigmond körtér végállomás és a Budaörsi út / Villányi út megálló között is jár ebben az időszakban villamos.
  • a 8E, a 110-es, a 112-es és a 212-es busz a lezárt területet elkerülve jár:
  • a 8E a Farkasréti temető és a Döbrentei tér között a Németvölgyi út–Apor Vilmos tér–Böszörményi út–Alkotás utca–Krisztina körút,
  • a 110-es és a 112-es az Apor Vilmos tér és a Mészáros utca között a Kiss János altábornagy utca/Királyhágó utca–Márvány utca–Mészáros utca útvonalon kerüli el a lezárt útszakaszt,
  • a 212-es busz pedig Svábhegy felé a Villányi út és a Királyhágó tér között az Alsóhegy utca–Mészáros utca–Márvány utca–Királyhágó utca, a Boráros tér felé pedig a Királyhágó tér és a Petőfi híd között a Márvány utca–Mészáros utca–Hegyalja út–Szent Gellért rakpart – Műegyetem rakpart – Petőfi híd módosított útvonalon közlekedik.
  • a Gazdagrétről, illetve a dél-budai agglomerációból érkező 139-es, 140-es, 140A és 142-es autóbusz rövidített útvonalon csak Kelenföld vasútállomás őrmezői oldaláig közlekednek, ahol a 40-es busz megállójában lehet felszállni rájuk.
Forrás: BKK.hu

Az előzetes becslések szerint a munkálatok legkésőbb este 6-ra fognak befejeződni.