Brüsszeli beismerés: fogalmuk sincs, kik kapnak névtelen bankkártyákat

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság nem tudta, hogy a terrorizmus gyanújával letartóztatott Hasszán F. előre feltöltött bankkártyát kapott Görögországban - közölte az Európai Bizottság az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában pénteken. Ezt azzal indokolták, hogy a bankkártyaprogramot nem Brüsszel bonyolítja, hanem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR). Ez azért érdekes, mert a Bizottság eddig azt állította, hogy a névtelen kártyák nem névtelenek, és ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Az uniós bizottság Hollik István kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott kérdésére válaszolva azt írta, hogy az említett támogatási formában Görögország által nemzetközi védelemben részesített menedékkérők részesülnek. Vagyis a görög hatóságok és az ENSZ tudja, kik a kártyatulajdonosok.

Azt is közölték, hogy a szóban forgó bankkártyát letiltották, miután Hasszán F. nem jelent meg a havonta végzett helyszíni ellenőrzésen. Miután elhagyta Görögországot, a belga és a magyar hatóságok közötti, az európai uniós ügyészségi szervezet (Eurojust) által koordinált információcserének köszönhetően fény derült arra, hogy terrorizmussal gyanúsítják, és emiatt végül letartóztatták Magyarországon.

Ugyanakkor az nem derül ki a válaszból, hogy kaphatott nemzetközi védelmet egy terrorista. Egyáltalán: ha a magyar hatóságok nem tartóztatják le és nem kérnek róla adatokat, ki és mikor jött volna rá, hogy brüsszeli és ENSZ-támogatásból finanszíroznak egy terroristát.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség múlt pénteken vette őrizetbe terrorizmus gyanúja miatt a szíriait, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózat tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt. A 27 éves férfit 2018. december 30-án a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren ellenőrizték. Hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint három évre kiutasította Magyarországról.

A nyomozás adatai szerint az Iszlám Állam 2016-ban Szíriában, Homsz városban - bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából - egy helyi lakos mintegy 20 családtagját kivégezte, mert az megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, és a gyanú szerint a férfi ezekben a kivégzésekben vett részt.

Kelen László, a férfi ügyvédje az M1 aktuális csatornának korábban nyilatkozva elmondta, védence Görögországban kapta a bankkártyát, és havonta utaltak rá pénzt.