Soha nem látott migrációs konferencia lesz Budapesten

TOPSHOTS Horizontal IMMIGRATION MIGRANT RESCUE NGO RAISED FIST
A migrant gestures while disembarking from the Dutch-flagged Sea Watch 3 NGO rescue vessel after it docked on January 31, 2019 in the Sicilian port of Catania, southeastern Sicily. - A ship carrying 47 rescued migrants docked in the Sicilian port of Catania on January 31 with the crew fearing legal action as Italy's far-right interior minister tries to stop new arrivals. The ship which had been waiting off the coast of Sicily with people it rescued in the Mediterranean on January 19, was finally given permission to dock in Catania after six other countries agreed to take them in. (Photo by FEDERICO SCOPPA / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy olyan egyedülálló kezdeményezést kívántunk felvállalni a hétvégi migrációs csúcskonferenciával, amely szakmai fórumot teremt a témában hitelesen és magas szakmai színvonalon nyilatkozó – esetenként különböző nézőpontokat valló – hazai és külföldi politikai-, tudományos- és közélet jelentős szereplői számára - minderről Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium igazgatója beszélt az Origónak adott interjújában. Szólt arról is, hogy a március 22-24. között a Várkert Bazárban tartandó konferencián több nézőpontból is részletesen elemzik a migráció kérdését kitérve annak társadalmi, gazdasági és éghajlati okaira, az Európai Uniót érintő hossztávú hatására, valamint különféle megoldási lehetőségeket vesznek számba, fókuszálva a biztonságpolitikai kihívásokra és a határvédelem fontosságára is.
Vágólapra másolva!

Miért döntöttek a konferencia megrendezése mellett?

Az utóbbi években az európai politikai gondolkodást jelentős mértékben meghatározta a nemzetközi migráció jelensége. De hogy ennek kapcsán miért van szükség egy európai szintű konzultációra? Korunk sorskérdése a migráció.

A március 22-24. között a Várkert Bazárban tartandó konferencián több nézőpontból is részletesen elemzik a migráció kérdését kitérve annak társadalmi, gazdasági és éghajlati okaira, az Európai Uniót érintő hossztávú hatására, valamint különféle megoldási lehetőségeket vesznek számba, fókuszálva a biztonságpolitikai kihívásokra és a határvédelem fontosságára is.

Az esemény szervezője a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amely több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a tehetséggondozás terén. A Collegium céljai közé tartozik a fiatalok képzésén túl, a tudományos munka is, így konferenciák, workshopok szervezése és könyvkiadás is. Ennek fényében az egyedi profillal bíró, előremutató események megszervezése szakmai küldetésünk egyik mozgatórugója.

Miben tudnak újat mondani az eddigiekhez képest?

Itt az aktuális politika percről percre változik. A gondolkodók-értelmiségiek folyamatosan ontják magukból a cikkeket, rengeteg könyv születik a témában, és próbáltuk őket elhozni a konferenciára. Pontosan a rengeteg nemzetközi „nagyágyú" révén remélem sikerül egy olyan átfogó képet mutatnunk a migráció témaköréről, amit eddig nem tudtunk felvillantani.

A migráció legtöbb aspektusa szóba kerül majd a Mathias Covinus Collegium hétvégi csúcskonferenciáján Forrás: AFP/Federico Scoppa

Kik lesznek a fő előadók?

A konferencia nyitányaként az iszlám vallás egyik legjelentősebb kortárs kritikusa, Ayaan Hirsi Ali szomáli származású holland-amerikai író, politikus és békenagykövet nézeteivel is megismerkedhetnek majd a résztvevők, aki Theo Van Gogh filmrendező meggyilkolása óta rendőri védelem alatt áll.

Itt lesz többek között a Harvard Kennedy School közgazdász professzora, George Borjas, aki a migrációnak a munkaerőpiacra gyakorolt hatását elemző modelljével gyakorol nagy hatást az amerikai sajtóra.

Prezentációt tart Douglas Murray fiatal, brit neokonzervatív író is, aki az „Európa furcsa halála" című könyvével tett szert nemzetközi hírnévre. Olyan rendkívüli előadók is mikrofonhoz lépnek majd, mint Moszab Hasszán Juszef, aki az egyik Hámász alapító fiaként az izraeli titkosszolgálat egykori beépített ügynöke volt a terrorszervezetben, valamint Aimen Dean, az al-Kaida korábbi Oszáma bin Ládennek felesküdött tagja, majd lebuktatásáig az MI6 (brit titkosszolgálat) beépített ügynöke. Az amerikai külügyminisztérium (State Department) két helyettes államtitkára is megosztja majd véleményét a témáról.

A konferencia előadásaiból készül-e majd valamilyen kiadvány?

Először meg kell hallgatni az előadókat, és az elhangzott szövegeket fényében döntünk majd arról, hogy milyen kiadványban összegezzük majd a konferencia napjait. Egyelőre ami biztos, hogy a Mandiner percről percre közvetíti majd az eseményt. Ezenkívül mind a magyar, mind a nemzetközi sajtó élénken érdeklődik a konferencia iránt, így a széles nagyközönség minden részletről tudni fog.

Lesz-e folytatása a mostani rendezvénynek?

Minden évben szeretnénk egy-egy nagyobb témát feldolgozni, és azt a széles nyilvánosságnak bemutatni.