Karácsony Gergelyék egy sajtótájékoztatón zsarolták meg saját szövetségesüket, az MSZP-t

Jávor Benedek
Vágólapra másolva!
Az MSZP-nek sem érdeke, hogy ne tartsa be a megállapodást – így üzent kora délutáni sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, a Párbeszéd jelenlegi parlamenti képviselője, aki Tóth Bertalan MSZP-elnök visszalépését várja a két párt közös EP-listájának éléről. Az SZDSZ fénykorára emlékeztető jelenetsor oda vezethető vissza, hogy a nullaszázalékos, liberális, Karácsony Gergely-féle párt politikusát mindössze az európai lista negyedik helyére rakták a szocialisták. 
Vágólapra másolva!

Miután szombaton a szocialisták választmánya úgy döntött, hogy csak a negyedik helyet engedi át a párbeszédes Soros-embernek, Jávor Benedeknek a két párt közös európai parlamenti listáján, a felek között ismét felszínre törtek a már jó ideje meglévő konfliktusok. Ez a Párbeszéd szempontjából érthető, hiszen a negyedik hely közel sem számít főnyereménynek, mivel a legfrissebb felmérések mindössze két mandátumot jósolnak a pártszövetségnek. A helyzetet nehezíti, és spekulációra bőven ad okot, hogy a lista első helyezettje, a szocialista Tóth Bertalan még mindig nem döntötte el, hogy Brüsszelben folytatja karrierjét, vagy pedig itthon, így nyitva maradt a kérdés, miszerint mögötte hány politikusnak lesz lehetősége az európai porondon folytatni.

Zsarolnak Karácsonyék

Ilyen feszült helyzetben tartott sajtótájékoztatót hétfő kora délután az MSZP-Párbeszéd közös EP-listáján negyedikként szereplő Jávor Benedek, aki nem rejtette véka alá csalódottságát. Karácsony Gergely pártjának politikusa egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az MSZP-Párbeszéd listán elfoglalt negyedik helye valójában harmadik helyet jelent, mert az MSZP elnök-listavezetője, Tóth Bertalan már korábban jelezte, hogy nem veszi fel az uniós képviselői mandátumot. Hozzátette, szerinte közös lista harmadik helyéről is be lehet jutni az EP-be. „A Párbeszéd elnöksége elfogadta és jóváhagyta a megállapodást, ezt még a párt kongresszusának kell megerősítenie” – közölte. Érkezett az újabb kérdés, amire Jávor talán túlzottan is kemény választ adott. Elárulta, hogy Tóth Bertalan személyesen is biztosította arról, hogy nem veszi fel a mandátumát. „Az MSZP-nek sem érdeke, hogy ne tartsa be a megállapodást” – szögezte le. Ezzel

a Párbeszéd politikusa a nyilvánosság előtt zsarolta meg a szocialistákat, aki Tóth Bertalan visszalépését követi.

Kérdés, hogy az MSZP-SZDSZ korszakra emlékeztető jelenetsorhoz mit szól majd a szocialista vezérkar, az azonban már most látszik, hogy felbomlóban van a látszategység a két formáció között. Ennek már voltak előjelei, korábban arról írtunk, hogy Karácsony pártjában komoly tiltakozás van kibontakozóban a párt számára előnytelen megállapodás miatt, egy solymári képviselő a Facebookon fejezte ki nemtetszését a pártvezetés felé.