Orbán Viktor: Felértékelődik a NATO szerepe

PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; BABIS, Andrej
Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök (b) a Varsó melletti Wesolában rendezett ünnepségen, amelyet abból az alkalomból rendeztek, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország húsz, Szlovákia pedig tizenöt éve csatlakozott a NATO-hoz
Vágólapra másolva!
Felértékelődik a NATO szerepe, mert Európa biztonsága ma törékeny lábakon áll - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Lengyelországban.
Vágólapra másolva!

A Varsó melletti Wesolában ünnepséget rendeztek annak alkalmából, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország húsz, Szlovákia pedig tizenöt éve csatlakozott a NATO-hoz.

Az eseményen tartott beszédében Orbán Viktor kiemelte: a katonai missziókat azért vállalják, hogy ott és azok kapják meg a segítséget, ahol és akiknek szüksége van rá.

- mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök (b) a Varsó melletti Wesolában rendezett ünnepségen, amelyet abból az alkalomból rendeztek, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország húsz, Szlovákia pedig tizenöt éve csatlakozott a NATO-hoz Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A magyar miniszterelnök egyben köszönetet mondott a visegrádi országoknak, amiért segítettek megvédeni Magyarország déli határát a migránsoktól. Emlékeztetett: az észak-atlanti szövetség azzal a céllal jött létre, hogy békét, biztonságot, stabilitást és jólétet teremtsen előbb az atlanti térségben, majd az egész világon. Ezt akarjuk megőrizni ma is, továbbá elvinni azoknak is, akik jelenleg polgárháborús körülmények között élnek - mondta.
A kormányfő szerint katonáink nehéz küldetésekben is megállták a helyüket, majd hozzátette: a visegrádi országok gazdasági ereje lehetőséget ad, hogy meg is haladják a NATO-tagsággal járó vállalásaikat.

Orbán Viktor hangsúlyozta: hosszú évtizedek óta nem kellett szembenézni olyan zavaros nemzetközi helyzettel és terrorfenyegetéssel, mint manapság, de nemcsak szavakkal veszünk részt a terrorellenes küzdelemben, hanem katonáinkkal is.

Magyarországról ma 692 katona szolgál a világ különböző pontjain, és hamarosan újabb 130 katona csatlakozik hozzájuk.


Mint mondta, olyan szintre akarják fejleszteni a hadsereget, hogy meg tudja védeni Magyarországot és a NATO-ban is megállja a helyét.

Nem kell olyan európai uniós hadsereg, amely helyettesítené a NATO-erőket - ezt már Andrej Babis cseh kormányfő mondta Varsóban a visegrádi négyek (V4) NATO-belépésének évfordulója alkalmából a magyar, a lengyel és a szlovák miniszterelnök részvételével rendezett ünnepségen.

Babis kiemelte a NATO fontos szerepét a V4-ek védelmében. A szövetség előtt álló kihívásokról beszélve megállapította, hogy új követelmények fogalmazódtak meg "valamiféle európai hadsereg létrehozására, amely helyettesíthetné a NATO-erőket". "Ezzel nem értek egyet" - mondta, hozzáfűzve,

nem szeretné, hogy az európai védelmet "valamiféle európai titkár irányítsa, és a védelmi lépéseket olyan kaotikus módon koordinálják, mint például az euróövezet esetében".

Úgy értesültünk, hogy Orbán Viktor a hivatalos programok után Jaroslaw Kaczynskivel, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével is tárgyalásokat folytatott a lengyel fővárosban.

A megbeszélés informális körülmények között, rendkívül szűk körben zajlott, és nemcsak a tartalma, de a ténye sem kapott nyilvánosságot.

A találkozónak különös jelentőséget adnak azok a találgatások és elemzések, melyek szerint a Fidesznek nincs már jövője a kizárással fenyegetőző Európai Néppártban, helyette olyan konzervatív, nemzeti beállítottságú pártokkal kellene szövetkeznie, mint a lengyel PiS vagy az olasz Liga.