Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Háború alakult ki az MSZP és a Párbeszéd között Jávor negyedik helye miatt

KARÁCSONY Gergely; PUZSÉR Róbert
Budapest, 2019. március 13. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje a Puzsér Róberttel, az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölttel, a Válasz Online által szervezett beszélgetésen a budapesti Centrál kávéházban 2019. március 13-án. Mindkét jelölt hajlandó visszalépni a másik javára, ha veszít a nyárra tervezett előválasztáson. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Szombaton beszámoltunk róla, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa, egyben Soros György embere csupán a negyedik helyet kapta meg az MSZP-P közös EP-listáján, amivel biztos, hogy nem jut ki Brüsszelbe. Lehetetlen, hogy a negyedik bejutást érő hely lesz a listán, sőt, a harmadik helyezett EP-képviselősége sem valószínű a kutatások szerint. Bár a két párt szövetsége során eddig mindig a szocialistákkal mosták fel a padlót, ezúttal fordult a kocka, és Karácsony Gergelyt alázták meg. Nem csoda, hogy a Párbeszéd soraiból megérkeztek az első negatív hangok, rámutatva arra, hogy sokan elégedetlenek a tehetetlen pártvezetéssel. Érdek-ellenérdek: háború van kibontakozóban a papíron szövetséges MSZP és Párbeszéd között.
Vágólapra másolva!

Szombaton az MSZP választmánya jóváhagyta a szocialisták és a Párbeszéd közös európai parlamenti választási listáját, amelyen Jávor Benedek neve csupán a negyedik helyen szerepel. Mivel a legfrissebb közvélemény-kutatások alapján a pártszövetség szinte biztosan nem fog négy mandátumnyi szavazatot szerezni, így a döntés ismét felszínre hozta a szövetségen belül régóta meglévő konfliktusokat.

Lázadás: a Párbeszéd politikusa üzent a pártvezetésnek

Ahogy beszámoltunk róla, a szocialisták februári kongresszusukon döntöttek EP-listájukról: némi csűrés-csavarás után Tóth Bertalan pártelnök került az első helyre, aki után Ujhelyi István és Szanyi Tibor jelenlegi európai képviselők következtek. Ekkor még nem született döntés arról, hogy a Párbeszéd milyen konstrukcióban csatlakozik, a párt által jelölt politikus hányadik helyet csípi meg egy esetleges közös listán. Az MSZP vezető politikusai nem voltak könnyű helyzetben: ha a párbeszédes Jávor Benedeket a lista második, vagy harmadik helyére jelölik, akkor az minden bizonnyal robbanást okozott volna a szocialista párton belül, ha pedig a negyedik vagy annál hátrébb lévő helyet adják nekik, azzal a szövetségüket kockáztatták volna. Az utóbbi hetek huzavonájában az látszott, hogy a szocialisták közül egyre többen szabadulnának meg a nullaszázalékos támogatottsággal bíró Párbeszédtől, sokan terhesnek tartják a velük való együttműködést. Így a párttagságtól érkező nyomás miatt a szocialisták vezetése végül az utóbbi megoldás mellett döntött, ami értelemszerűen nem nyerte el szövetségesük tetszését.

Nem vagyok elégedett!

- árulta el a Párbeszéd Facebook-oldalán a pártvezetésnek címzett véleményét Tordai Miklós, a párt solymári képviselője. Érdekesség, hogy a felületen egy olyan hírt osztottak meg, amelyen "bejutásra esélyes helyként" tálalták Jávor negyedik helyét.

Forrás: Facebook

Bár Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke az MSZP választmányának döntését követően azt mondta, a Párbeszéd a közös listán „befutásra jó esélyt" jelentő helyet kapott, valójában csak kozmetikázni próbálta a pártja számára kedvezőtlen megállapodást, és csillapítani igyekezett a párton belüli forrongásokat.

Nem véletlen, ugyanis szombaton erősen fordult a kocka: a pártszövetség története során eddig mindig az MSZP-t, ezúttal viszont Karácsony Gergelyt alázták meg.

Az sem Karácsonyék malmára hajtja a vizet, hogy a Magyar Nemzet értesülései szerint a szocialista párt berkein belül egyre többen rebesgetik azt, hogy Tóth Bertalan ígérete ellenére végül mégis felveheti brüsszeli mandátumát, amivel minden eddig kialkudott kompromisszumot borítana. Ha végül így dönt, az a jelenlegi felmérések szerint azt jelentené, hogy Jávor nem jutna be az európai döntéshozatalba, és a Párbeszéd lemaradna az európai porondról.

Csavar a történetben, hogy a megállapodást még a Párbeszéd kongresszusának is jóvá kell hagynia, ami egy következő megaláztatást jelent Karácsony Gergelyéknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről