Európa akkor maradhat Európa, ha meg tudjuk őrizni nemzeti identitásunkat

SULYOK Tamás; TRÓCSÁNYI László; ÁDER János; LENAERTS, Koen; DARÁK Péter; MARTONYI János
Budapest, 2019. március 8. Családi fotó az Alkotmánybíróság Alkotmányos EUdentitás 2019 című konferenciáján a Magyar Tudományos Akadémián 2019. március 8-án. Az első sorban Darák Péter, a Kúria elnöke, Brigitte Bierlein, az osztrák alkotmánybíróság elnöke, Koen Lenaerts, az Európai Bíróság elnöke, Áder János köztársasági elnök, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Martonyi János volt külügyminiszter (b-j). MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Írott európai alkotmány híján mihez lehet kezdeni az európai alkotmányos identitással? - tette fel a kérdést Áder János az "Alkotmányos EUdentitás 2019" című konferencián elhangzott köszöntőjében, a Magyar Tudományos Akadémián.
Vágólapra másolva!

Deák Ferenc 1865-ös - kiegyezés előtti - úgynevezett húsvéti cikke kapcsán a köztársasági elnök arra hívta fel a figyelmet: akkor az volt a feladat, hogy elfogadható megállapodás szülessen Bécs és a magyarok között úgy, hogy

Családi fotó az Alkotmánybíróság Alkotmányos EUdentitás 2019 című konferenciáján a Magyar Tudományos Akadémián 2019. március 8-án. Az első sorban Darák Péter, a Kúria elnöke, Brigitte Bierlein, az osztrák alkotmánybíróság elnöke, Koen Lenaerts, az Európai Bíróság elnöke, Áder János köztársasági elnök, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Martonyi János volt külügyminiszter. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Akkor a válasz a kétféle identitás összeegyeztetésének kérdésére volt.

Az, hogy úgy őrizzék meg Magyarország alkotmányosságát, hogy abból ne vesszen el több, mint amennyi a birodalom fennállásához szükséges - idézte Deák Ferenc gondolatait az államfő.

Áder János beszédében

párhuzamot vont a Habsburg Birodalom és a magyar nemzet másfél évszázaddal ezelőtti, illetve a mai Magyarország és az Európai Unió helyzete, a kompromisszumkeresés akkori és mai dilemmái között.

Az uniós jog alkalmazásának elsőbbségét alapvetően korlátozza az alaptörvény alkotmányos identitása - mondta Áder János a német Alkotmánybíróság (Ab) egyik döntésére hivatkozva.

Az államfő szerint ez is fontos szempont az európai alkotmányos identitás kiépítésének hosszú értelmezési folyamatában.

Sulyok Tamás, az Ab elnöke megnyitójában elmondta: a globalizáció és az Európát próbára tevő új kihívások az európai identitás lényegének újra fogalmazását vetítik előre.

Eddig az EU nem volt képes tiszta választ adni arra a kérdésre, mi az európai identitás

és ezt kihasználhatják a szélsőséges politikai erők.

- hangzott el.

Az elnök hozzátette: a közös történelmi múlt a legerősebb kapocs az európai nemzetek között. Kizárólag rajtunk múlik, hogy közös európai identitásunkat a konfliktusok vagy a konstruktív párbeszéd formálja-e.

- tette fel a kérdést.

Mint mondta, hidat kell építeni európai mivoltunk és nemzeti önazonosságunk között.

Európa akkor maradhat Európa, ha meg tudjuk őrizni nemzeti identitásunkat

- fűzte hozzá.

Az európai identitás különböző értékek közötti közvetítésben rejlik, őrizzük meg az eltérő értékrendek közötti kényes egyensúlyt - mondta az Ab elnöke.