Novák Katalin: Soha annyi segítsége nem volt a családoknak, mint most

NOVÁK Katalin
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. n
Vágólapra másolva!
Soha annyi támogatást nem kaptak a fiatalok az otthonteremtésre és a családalapításra, mint most, amikor is a kormány többpontos családvédelmi akcióterve hamarosan életbe lép. A Magyar Nemzet szombaton megjelent interjújában Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt kérdezték arról, milyen segítséget kaphatnak manapság a családot tervező fiatalok és a nagycsaládosok, szemben a 2010 előtti állami támogatásokkal, amelyek szinte semmit sem nyújtottak.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin az interjúban kifejtette,

július 1-jétől lép életbe a családvédelmi akcióterv első két pontja.

Ekkor nyílik meg a nagycsaládosoknak, új hétszemélyes autó vásárlására járó támogatás, valamint a három gyereket vállaló párok babaváró támogatása, azaz a legfeljebb tízmillió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön felvételére.

Hozzátette, hogy "családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé felvehető kamattámogatott kölcsönt attól kezdve használt lakásra is fel lehet majd venni, ráadásul

Szinte semmilyen támogatásra nem számíthattak az állam részéről a balliberális kormányok idején a családalapítást fontolgató fiatalok - hangsúlyoszta az államtitkár.

Soha annyi segítségük nem volt, mint most.

Most ezek a magyar fiatalok nemcsak a szülők megtakarításaiból tervezhetik a jövőjüket, hanem állami segítséggel saját erőből is képesek lehetnek rá."

Majd részletezte azt is, milyen feltétekkel és meddig élhetnek a fiatalok az őket támogató lehetőségekkel.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Azok a házaspárok lehetnek jogosultak a legfeljebb tízmillió forintos kamatmentes kölcsönre, ahol a feleség 18–40 év közötti,

- mondta Novák Katalin az egyébként szabad felhasználású kölcsönről.

Hozzátette ugyanakkor, a kormány csak segítséget szeretne nyújtani ahhoz, hogy minden család annyi gyereket vállaljon, amennyit szeretne, és ennek ne legyenek a támogatás hiányából fakadó akadályai.

Az államtitkár a falusi csokkal kapcsolatban elmondta: a cél az, hogy ne csak Budapesten és más vidéki nagyvárosokban, hanem kisebb településeken, falvakban is élhető környezetet biztosítsanak a családoknak.

- mondta az interjúban.