Az ügyészség szerint a 25 év börtön is kevés a Teréz körúti robbantónak

Teréz Körúti robbantó per
Teréz Körúti robbantó pere a Budapesti Fővárosi Törvényszéken 2018 január 31-én
Vágólapra másolva!
P. László Gergelyt azzal gyanúsítják, hogy 2016-ban bombát robbantott a budapesti Teréz körúton, ami miatt két rendőr súlyosan megsérült. A férfit első fokon életfogytiglanra ítélte a bíróság, másodfokon március 12-én hirdetnek ítéletet. Az ügyész súlyosbítást, míg a férfi ügyvédje felmentést kért a bíróságon.
Vágólapra másolva!

A gyanú szerint P. László Gergely 2016. szeptember 24-én késő este Budapest belvárosában, a Teréz körúton felrobbantott

egy házilag készített bombát, amivel életveszélyesen megsebesített két rendőrt, hogy megszerezze fegyvereiket.

A két fiatal rendőr maradandó sérüléseket szenvedett, a férfi végül a fegyvereik nélkül elmenekült.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Később a Belügyminisztériumnak fenyegető e-mailt írt, amiben pénzt követelt, hogy ne robbantson többet.

Tavaly szeptemberben a bíróság nem jogerősen életfogytiglanra ítélte a férfit úgy, hogy leghamarabb 25 év múlva engedhetik ki.

A törvényszék szerint a férfi egyrészt ötszörösen minősülő - előre kitervelten, aljas indokból, több ember, hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve - emberölési kísérletet követett el, valamint terrorcselekményt kísérelt meg, és robbanóanyaggal is visszaélt.

Az előzetes letartóztatásban lévő férfi az elsőfokú tárgyalásokon zavartan viselkedett, szakértők vizsgálták meg az elmeállapotát, a tágyalások nagy részén nem vett részt, és kedden a Fővárosi Ítélőtáblán sem volt ott.

Az ügyész kedden, a másodfokon a tényállás kismértékű kiegészítését kérte, továbbá a terrorcselekmény befejezett alakzatának megállapítását, valamint az ítélet súlyosítását, a letartóztatás meghosszabbítását.

Az ügyész kiemelte többek között, hogy a szögekkel telerakott bomba felrobbantása a forgalmas belvárosban gátlástalan elkövetési módra utal, súlyosan veszélyeztette az emberek biztonságát.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A védelem elsődlegesen felmentést kért, mert szerintük nem P. László Gergely robbantott a Teréz körúton. Az ügyvéd szerint több szemtanú és a kamerafelvételek alapján több szakértő is 168 centiméter és 182 centiméter közé becsülte az robbantó magasságát, de a férfi ennél magasabb.

A védelem szerint a férfi beismerő vallomásait is kritikával kell kezelni, és azokból csak azt szabad elfogadni, amit más bizonyíték is alátámaszt.