Történelmi jelentőségű technológiai parkról állapodtak meg Budapesten

KOLTAY András; SZUROMI Szabolcs; MERKELY Béla; SÁRA Botond
Budapest, 2019. március 25. Sára Botond, Józsefváros polgármestere, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora és Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora (b-j) aláírjai a budapesti székhelyű Egészségipari-Biotechnológiai Science Park létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot a Semmelweis Egyetemen 2019. március 25-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Semmelweis Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és Józsefváros polgármestere aláírta a budapesti székhelyű Egészségipari-Biotechnológiai Science Park létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora

történelmi, ipar- és tudománytörténeti pillanatnak nevezte a szándéknyilatkozat aláírását.

Azt mondta, hogy

és mára az egészségipar, azaz

  • a gyógyszeripar,
  • biotechnológia,
  • orvostechnika

az egyik leggyorsabban fejlődő kutatási terület a világon.

Ehhez a gyorsan változó világhoz, a dinamikusan átalakuló társadalmi, egészségügyi és gazdasági igényekhez a felsőoktatási intézményeknek is alkalmazkodniuk kell, és a 21. század kihívása megköveteli az egyetemek vezetőitől,

- hangoztatta.

A három egyetem együttműködésének lényege, hogy egy olyan egészségipari-biotechnológiai tudásparkot hozzanak létre a VIII. kerületben, amely meghatározó szerepet vállal az orvos- és egészségtudományokhoz kapcsolódó mindennapi gyógyításban, betegellátásban gyorsan hasznosítható kutatási tudásanyag megújításában, szoros, de egyben rugalmas együttműködést alakít ki az egészségipari szereplőkkel, továbbá a kutatás-fejlesztés és innováció terén kiemelten támogatja a nemzetstratégiai szempontból fontos hazai egészségipari, gyógyszeripari, biotechnológiai szektort.

Mint mondta, ezen törekvések egybevágnak azzal a kormányzati céllal, melynek eredménye a felsőoktatás versenyképességének növelése, valamint a kutatás-fejlesztés-innováció megújítása.

A felsőoktatás versenyképességének növelését tűzte ki célul három fővárosi egyetem, aláírás. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, Dr. Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Dr. Sára Botond, Józsefváros polgármestere. 2019.03.25 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo Forrás: Origo

Az SE rektora szerint a tudáspark segíti majd az egyetemi tudásbázison alapuló, kisebb, koncentrált, technológia-intenzív vállalatok létrejöttét is, új munkahelyeket teremtve támogatja a kis- és középvállalkozások, a nagyvállalatok, valamint az egyetemek közötti hatékony tudás- és munkaerőáramlást.

Hozzátette, a kialakítandó science park szempontjából különösen előnyös a három egyetem földrajzi közelsége, és a különböző intézményekben megjelenő tudományágak fontos multidiszciplináris bázisa jön majd létre. Merkely Béla úgy vélte, a tudásparkkal létrehozott tudományos együttműködésben "az értékelvű zsinórmértéket a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a nemzetstratégiai, közszolgálati szempontrendszert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, míg a magas színvonalú biomedicinális hátteret a Semmelweis Egyetem erősíti".

Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora úgy fogalmazott, az egészséges társadalom olyan hálózati rendszert kíván, amelyben a lakosság, az ipar és az oktatási intézmények az általuk képviselt legmagasabb tudásszinttel teremtenek többlet hozzáadott értéket.

Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora kiemelte, hogy

Forrás: Csudai Sándor - Origo

Sára Botond, Józsefváros polgármestere azt mondta, a tudáspark mérföldkő lesz az oktatás, a város és az ország fejlődésében.

A kerület egyetemvárosként büszke arra, hogy itt a legmagasabb a felsőoktatási intézmények és karok száma, és a létrehozandó tudáspark minden bizonnyal pozitív hatással lesz gazdasági, kereskedelmi és innovációs szempontból - mondta.

A felsőoktatás versenyképességének növelését tűzte ki célul három fővárosi egyetem Forrás: Csudai Sándor - Origo