Versenyek, kupák, díjak a Fenntarthatósági Témahéten

PontVelem
Vágólapra másolva!
A Fenntarthatósági Témahét utolsó napján zajlott a felső tagozatos diákok részére meghirdetett országos verseny, a ZÖLDOKOS KUPA megyei elődöntője. Egyedülálló és hiánypótló a fenntarthatóság témakörében a verseny, amelyben a gyerekek idén a közlekedés, a vízvédelem, és a mindennapi környezetvédelem kérdéseiben mérik össze tudásukat.
Vágólapra másolva!

A verseny három online fordulóból, megyei elődöntőkből, regionális középdöntőkből és végül egy országos döntőből áll. A Víz Világnapján, március 22-én az ország 21 helyszínén folytak a megyei elődöntők. A diákok azokat a feladatokat kedvelték a legjobban, amelyek a mindennapi környezetvédelmi problémák nyújtott lehetséges megoldásokat.

A ZöldOkos Kupa kiemelt támogatója a Köztársasági Elnök Úr által fémjelzett Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

A ZÖLDOKOS KUPA 2018-as döntője. Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

A Témahéten induló időszakos SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSI VERSENY (2019. március 22-május 3.) az általános iskolai korosztályt szólítja meg. A gyerekeknek használt elemet, mobiltelefont és e-kütyüt kell összegyűjteniük és leadniuk meghatározott időszakban az iskolájukban kijelölt kapcsolattartónak. A verseny weboldalán található toplista segítségével a gyerekek és az érdeklődők nyomon követhetik az adott pillanatban a versenyző iskolák helyezését.

Az akció ideje alatt, a legtöbb szelektív hulladékot gyűjtő 15 diák értékes pontokat és ajándékokat nyer.

A játékot lebonyolító PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Matolcsy Miklós a Témahét nyitórendezvényén elmondta, hogy a gyűjtőakcióban a gyerekek az időszakos gyűjtőverseny alatt 15-20 tonna elemet is képesek összegyűjteni. A fenntarthatósági témahét eseményei a versenyek befejezésével, a nyertesek díjazásával, végül a tanévet lezáró, a tapasztalatokat bemutató rendezvénnyel, az ALMAZÖLD konferenciával fejeződik be 2019. május 29-én, amelyen pedagógusok, gyerekek és szakemberek egyaránt részt vehetnek. További információt ezen a honlapon kaphatnak az érdeklődők.

Zöld Tündér díjak átadása a Fenntarthatósági Témahét keretében

Az Országházban megrendezett nyitórendezvényen a Témahét szervezői díjakat adtak át azoknak a szervezeteknek, intézményeknek és személyeknek, akik példaértékűen vettek részt az elmúlt évek témahetein. A díjakat Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adta át.

A Kőbányai Szent László Gimnázium tanulói vehették át a legzöldebb diákoknak járó Zöld Tündér díjat a nyitórendezvényen is bemutatott társasjáték kifejlesztéséért. Forrás: Kaliczka Gabriella

Szabó Nikolett, Tari Anna, Stefán Kristóf, a Kőbányai Szent László Gimnázium tanulói elsőként vehették át a legzöldebb diákoknak járó Zöld Tündér díjat. Felkészítő tanáruk Tandori Gábor földrajz-tanár, akinek szakmai támogatásával 2017-ben a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj díjazottjai lettek, egy általuk kifejlesztett társasjátékkal. Ezt a játékot – melynek fő témája a víz – bemutatták a nyitórendezvényen is.

Felemelő volt a három diák válasza arra, hogy miért kapcsolódtak be a Fenntarthatósági Témahét programjaiba:

A legaktívabb iskolának járó Zöld Tündér díjat a budapesti XIII. Kerületi Vizafogó Általános Iskola tanárai és diákjai vehették át. Forrás: Kaliczka Gabriella tantrend.hu

A 2018. évi Témahét legaktívabb iskolája a budapesti XIII. kerületi Vizafogó Általános Iskola volt. Az iskola egész hétre szóló projektet valósított meg. Alsó tagozaton a tudatos vásárlás, felső tagozaton a tudatos táplálkozás volt a központi téma. A díjat Szállási Zsuzsanna igazgatónő, Konyári Ilona tanárnő, Naszvadi Anna, Bojtor Rebeka és Krausz Enet tanulók vették át.

A legtöbb önkéntest küldő szervezet 2018-ban a HungaroControl Zrt. volt. Forrás: Kaliczka Gabriella tantrend.hu

A díjat Kiss Anita külkapcsolati és kommunikációs igazgató vette át. A Témahét legaktívabb szakmai partnere díját a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. kapta, amelyet Dr. Molnár Ferenc ügyvezető igazgató és Dr. Mezősi Balázs operatív igazgató vett át. Szervezetük immár harmadik éve segíti óravázlatokkal, pályázatokkal, ZöldOkos Kupa kérdésekkel az iskolák zöldebbé válását, elsősorban energia témában.

A legaktívabb szakmai partner, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. Forrás: Kaliczka Gabriella tantrend.hu

Dr. Varga Attila, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa vehette át a nívós „Fenntarthatósági Témahét nagykövete" díjat. Személyén keresztül eddig közel 1000 pedagógus ismerte meg a fenntarthatóság fogalmát, segített körülbelül 500 ZöldOKos Kupa feladat megfogalmazásában és központvezetőként ő koordinálta az eddig elkészült 50 óravázlat és mintaprojekt szakmai jóváhagyását.

Szűcs Attila, a Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola földrajz szakos tanára, és Dr. Varga Attila a nyitórendezvényen. Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

Dr. Varga Attila szerint a Fenntarthatósági Témahét legfontosabb vívmánya, hogy intézményesítette a környezeti nevelést. Azzal pedig, hogy az Országház épületében kapott helyet, rangos eseménnyé vált, ez pedig ösztönzőleg hat a pedagógusokra és a diákokra. A rendezvényen Szűcs Attila tanító, a Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola földrajz szakos tanára szerint minden gyerekben vele születetten életöröm van, amelyet hagynunk kell kibontakozni. A gyerekek ezért nyitottak a témára, a természet szeretetére, és környezetünk védelmének fontosságára, és ez rajtuk keresztül eljut a felnőtt társadalomig.

Néder Katalin a Fenntarthatósági Témahét szakmai vezetője a fenti gondolathoz kapcsolódva elmondta, hogy számára a témahét legfőbb célja, hogy a gyerekeken keresztül eljusson Mahatma Gandhi üzenete az egész társadalomhoz:

Ez a hétköznapokban azt jelenti, hogy vannak dolgok, amelyről le kell mondanunk, hogy a jövő generációja is élhető életet élhessen.

Néder Katalin a PontVelem oktatási vezetője órát tart a Palotás Gábor Általános Iskolában. Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

Matolcsy Miklós a hét összefoglalásaként kijelentette, óriási eredménynek tartja, hogy

az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a 2018/2019-es tanévben immár negyedik alkalommal meghirdetett Fenntarthatósági Témahéthez több mint 1500 iskola, nagyjából ugyanennyi elkötelezett pedagógus és 350 000 diák csatlakozott.

A 2019. március 18. és 22. közötti programsorozat a támogatók aktív részvételével valósulhatott meg. A PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója biztos abban, hogy erőfeszítéseik által a fenntarthatóság témája szélesebb körben válhatott ismertté.