A kormány városfejlesztési programokkal reagál a jövő kihívásaira

Orbán Balázs Orbán Balázs magyar jogász, politológus, okleveles kodifikátor, egyetemi oktató, kutató, intézetigazgató, politikus, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár.
Orbán Balázs magyar jogász, politológus, okleveles kodifikátor, egyetemi oktató, kutató, intézetigazgató, politikus, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár.
Vágólapra másolva!
Orbán Balázs a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára részt vett csütörtökön a Budapesten megrendezett Városok a felhő alatt című konferencián. Kifejtette, hogy a kormány által kidolgozott városfejlesztési programok célja, hogy Magyarország, a magyar városok és falvak is jól tudjanak alkalmazkodni a jövő kihívásaihoz. Az államtitkár olyan kihívásokról beszélt, mint az urbanizáció, az ellenurbanizáció, a digitalizáció, valamint a globalizáció és lokalizáció ellentéte.
Vágólapra másolva!

Orbán Balázs a Világgazdaság által rendezett eseményen a kihívások közül példaként említette

az urbanizációt, az ellenurbanizációt, amikor az emberek tömegesen hagyják el a városokat, a digitalizációt, valamint a globalizáció és lokalizáció ellentétét.

Az államtitkár előadásában idézte Orbán Viktor miniszterelnököt, aki úgy fogalmazott:

Orbán Balázs szerint ennek megvalósítását segíti a Budapest városfejlesztési program, illetve a Modern Városok és a Magyar Falu Program.

Hozzátette, a Modern Városok Program keretében a kormány a megyei jogú városokkal 2015-2017 között kötött megállapodásokat, amelyek minden esetben alkalmazkodtak a helyi sajátosságokhoz, valamint elsősorban az infrastruktúra fejlesztését szolgálják.A programban 2022-ig 3750 milliárd forint értékben, 260 projekt valósul meg.

Az államtitkár szerint ez az egyik legnagyobb fejlesztési program Magyarországon a rendszerváltozás óta.

Orbán Balázs szólt arról is, hogy a Magyar Falu Programban idén több mint 2000 kistelepülés fejlesztésére 150 milliárd forintot fordítanak, ezáltal minden falura jut legalább egy-egy projekt (sportpálya, közösségi ház, orvosi rendelő építése), amit meg tudnak megvalósítani. Ez a program az 5000 lakosnál kevesebbel rendelkező települések fejlesztését,

a falvak népességmegtartó képességének erősítését szolgálja.

Az államtitkár szerint nem véletlen, hogy a kormány ezt a két programot egymás után indította el, ugyanis az urbanizáció és az ellenurbanizáció olyan kihívások, amelyek párhuzamosan jelennek meg.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára Fotó: Polyák Attila - Origo

A digitalizációnak komoly negatív következményei is lehetnek

Az urbanizáció jelensége a 18. század végén jelent meg, a 19. és a 20. századot azonban már uralta. Jelenleg a Föld felszínének 2 százalékát foglalják el a városok, amelyekben az emberiség lakosságának 55 százaléka él és ezek a közösségek felelnek a világ fogyasztásának a 75 százalékáért. Az urbanizáció folyamata azonban egyre inkább erősödik, az előzetes számítások szerint 2050-re az emberiségnek már a 65 százaléka él majd városokban.

A városiasodással párhuzamosan azonban fel kell készülni az ellenurbanizációra is, amikor a városi népesség vidékre áramlik. Ennek a folyamatnak az egyik hajtóereje az életminőségi feltételek romlása (kosz, szmog, zsúfoltság), ami miatt a középosztály elmenekül a városokból, a másik pedig az, hogy ismét trendivé válik vidékre költözni.

A jövő harmadik fontos kihívása a digitalizáció, amelynek a fejlesztései a gazdaságra, a munkaerőpiacra jótékony hatást gyakorolnak, az emberek életét azonban negatívan is befolyásolhatják. Az államtitkár jó példának a dolgok internetét (internet of things), rossz példának viszont az otthonról történő online vásárlást említette.

Utóbbi azért jelenthet problémát, mert ha ez tömegessé válik, akkor akár az is előfordulhat, hogy kihalnak a városok közösségi terei.

Szerinte ez is mutatja, hogy a jövőben a digitalizáció hatásait is figyelembe kell majd venni a városok tervezésénél.

Cél, hogy a helyi közösségek erősek maradjanak

A negyedik fontos kihívás a globalitás és a lokalitás ellentéte, amely az egész 21. században meghatározó lesz. Orbán Balázs kifejtette, hogy már most is létezik egy olyan gazdasági, politikai, kulturális irány, amely szerint a lokalitás megszűnik a 21. században, helyét pedig nemzetek feletti, globális rendszerek veszik majd át, ez pedig nem más, mint a világ kormányzás logikája.

Ezzel szemben áll az a szemlélet, hogy továbbra is a helyi közösségek lesznek a meghatározóak.

Orbán Balázs szerint ez a szemléletbeli ellentét húzódik meg a 2010 előtt és után kidolgozott városfejlesztési koncepciókban Budapestet tekintve: 2010 előtt világvárosként,

2010 óta viszont Budapestet már a nemzet fővárosaként, a Kárpát-medence központjaként és a budapestiek otthonaként határozzák meg.

Orbán Balázs kiemelte, a kormány a jövő kihívásainak kezelése mellett elsősorban a Kárpát-medence és azon belül Magyarország politikai, kulturális és társadalmi megerősítésért felelős.