18 pártot vettek nyilvántartásba a májusi európai parlamenti választásra

Ep választás hirdetmény
Budapest, 2019. március 11. Kifüggesztik az európai parlamenti választás hirdetményét a XII. kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 11-én. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit, Magyarországon május 26-án. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Eddig 18 pártot vettek nyilvántartásba a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra, a bejegyzett pártok száma ugyanakkor meghaladja a kétszázötvenet.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán az a párt indulhat jelölőszervezetként, amely a voksolás kitűzésekor, március 1-jén jogerősen bejegyzett párt volt.

A Nemzeti Választási Bizottság eddig 18 pártot vett nyilvántartásba.

Emlékezetes, nem minden pártnak ment gördülékenyen a nyilvántartásba vétel, a Momentumnak az ez irányú kérelmét elsőre elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Cseh Katalin, a párt európai listavezetője azt nyilatkozta az ügy kapcsán, hogy ez azért történt, mert a párt költözött, és ezzel megváltozott a székhelyük is, ám ezt a változást nem vezették át mindenhova. A párt sajtóosztálya viszont ezzel ellentétes magyarázatot adott a történtekre, magyarázatuk szerint Fekete-Győr András pártelnök képviseleti jogosultságával volt gond. Jelenleg megoldódni látszik az ügy, úgy néz ki, startvonalhoz állhatnak az ifjú demokraták májusban.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az MTI érdeklődésére közölte, hogy a civil szervezetek nyilvántartásában március 1-jén, a választás kitűzésekor 264 jogerősen bejegyzett párt szerepelt.

Az OBH adatai szerint

  • 2019 első két hónapjában mindössze egy pártot jegyeztek be jogerősen;
  • 2018-ban 30,
  • a parlamenti választást megelőző évben pedig 70 pártot jegyeztek be;
  • 2014 és 2018 között összesen 116, 2010 és 2014 között 51 pártot jegyeztek be.

Ez összesen 268 pártot jelentene, de egyrészt korábban alapított pártok is működnek, másrészt folyamatosan szűnnek meg, illetve minősülnek át egyesületté pártok.