Egyes településeken még magas a légszennyezettség, allergén pollenek is érkeznek

szmog szálló por budapest
Budapest, 2017. január 24. Szmog Budán 2017. január 24-én. A fővárosban 2017. január 22-én elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát, 23-án kis mértékben javult a levegő minősége, de a riasztási fokozatot fenntartják. A magas szállópor-koncentráció miatt elrendelt közlekedési korlátozás is érvényben van. Reggel 6-tól 22 óráig Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0, 1, 2, 3 vagy 4, valamint amelynek a forgalmi engedélyében nincs környezetvédelmi osztályt jelölő kód. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Bár többfelé javult a levegő minősége, egyes településeken továbbra is magas a légszennyezettség a magas szállópor-koncentráció miatt. Mindemellett az országos tisztifőorvos arrra is felhívta a figyelmet  a Facebook-oldalán, hogy a hétvégi enyhüléssel megjelennek a kora tavaszi allergén növények pollenjei a levegőben.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) szombaton tájékoztatta MTI-t:

Putnokon egészségtelen a levegő minősége.

Kifogásolt még Budapest, Dunaújváros, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs és Vác levegője.
Az NKK ezért azt kéri,

kerüljék a helytelen fűtési módok alkalmazását.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy műanyagok, ruházat, gumiabroncsok és egyéb hulladékok égetésekor rákkeltő vegyületek kerülnek a levegőbe.

Szmog Budán MTI Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Tisztifőorfos mindmellett arra figyelmeztet: a hétvégi enyhüléssel megjelennek a kora tavaszi allergén növények pollenjei a levegőben. A dél felől érkező légáramlatok hatására például a mogyoró, az éger, a ciprus- és a tiszafafélék pollenjei jelenhetnek meg. Koncentrációjuk egyelőre alacsony marad, azonban helyenként, főleg

a Dunántúl déli részén a tüneteket okozó szintet is elérheti.

A legjellemzőbb allergén növények pollenszórási ideje és erőssége februártól októberig Forrás: ÁNTSZ/MTVA/MTI

A fűtési szezonban a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és poratka által kiváltott allergiás megbetegedések is - írták.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt tanácsolja, hogy akik valamelyik tavaszi allergénre érzékenyek, készüljenek fel a tünetek megjelenésére, és ha szükséges, kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.